Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 11-01-2022

de wereld is een dorp

betekenis & definitie

(1905) (cliché) de wereld is klein en iedereen is via tussenpersonen met elkaar verbonden. De globalisering maakt van de wereld een dorp. Vgl. Eng. the world is a village; the global village. Dui.: Die Welt ist ein Dorf.

• Zoo keurig Engelsch spreekt geen andere zwarte als een Kroe-neger uit Liberia. En inderdaad, deze heer behoort tot dat reizende en werkende, beste deel der Liberiaansche bevolking. De wereld is een dorp; het is mijn oude vriend Black Mans Trouble, zooals zijn naam in Liberia luidde. (Hendrik P.N. Muller: Door het land van Colombus. 1905)
• De wereld is een dorp geworden en de buren wonen steeds dichter hij elkaar. (De Telegraaf, 19/04/1914)
• De wereld is, vanwege de techniek en het moderne verkeer, klein geworden. Alles bemoeit zich met alles. De wereld is een dorp geworden. Europa heeft echter aan invloed ingeboet na de tweede wereldoorlog. We zijn niet eens meer baas in eigen huis. (Twentsch dagblad Tubantia en Enschedesche courant en Vrije Twentsche courant, 31/08/1951)
• Drie weken duurde het toen, nu nog geen etmaal. We landen, tegelijk met de dag, in Dakar. Tonic en Coca Cola, de wereld is een dorp geworden waarvan de inwoners hetzelfde drinken. (Cees Nooteboom: Een ochtend in Bahia. 1968)
• De wereld een dorp, zo wil de ideologie van het informatietijdperk het. (Elsevier, 17/04/1999)
• De wereld een dorp, ja, daar begint het steeds meer op te lijken. Maar wel een verdeeld dorp met grote verschillen in welvaart en cultuur. (Elsevier, 06/05/2000)
• In de visie van deze sceptici is ‘globalisering’ dan misschien wel een proces, maar bovenal een ‘overstatement’ van een ideologie en een aan slijtage onderhevig analytisch concept. Zij verwerpen de slogan ‘de wereld is een dorp’ als een journalistieke metafoor en hebben ook meermaals empirisch aangetoond dat er van een ‘globale consument’ geen sprake is. (Hollands Maandblad. Jaargang 2006)
• De wereld is een dorp, iedereen loopt ongevraagd bij iedereen binnen, is het niet via Twitter, dan wel via Facebook. Wij zijn wifiburen, allemaal. (Tom Lanoye: Gelukkige slaven. 2013)
• In de jaren rond de eeuwwisseling klonk het woord opeens overal: globalisering. De wereld is een dorp, aldus een van de frases waarmee het verschijnsel steeds omschreven werd. Het einde van de Koude Oorlog had de wereld één gemaakt, alle grenzen waren opengegaan. (De Groene Amsterdammer, 25/06/2014)