Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 31-05-2022

de ogen en oren van de wereld

betekenis & definitie

(1949) (cliché) de pers; de media. In het Engelse taalgebied werd 'the eyes and ears of the world' aanvankelijk voor iets anders gebruikt, nl. om de cinema te promoten. Het was de slogan van British Paramount. Filmjournaals werden de 'ogen en oren van de wereld'. Uit de tweede hand werd iedereen getuige van het wereldgebeuren.

• Sprekend tot de strijdkrachten zeide Soekarno: „Ik beveel u die gebieden, waarover u controle heeft, niet te verlaten. Blijft op uw plaats. De ogen en oren van de wereld zijn thans op ons gericht om te zien en te horen of u het bevel getrouw zult opvolgen." (Limburgsch dagblad, 05/08/1949)
• Eerst nadat de volledige gegevens over de ruimte-ontmoeting bekend zijn. kan men zich een oordeel vormen over de exacte waarde van het experiment. Maar thans kan al worden gezegd, dat het voor de ogen en oren van de wereld een doorslaggevend succes is geweest. (Nieuwsblad van het Noorden, 16/12/1965)
• De ANC-leider zei dat de autoriteiten Zuid-Afrika hadden afgesneden van „de ogen en oren van de wereld, maar we hebben wel een idee van wat er gebeurd is en dat kan een massale slachting zijn geweest, omdat de mensen door zullen zijn gegaan met bijeenkomsten en demonstraties.” (Nederlands dagblad, 18/06/1986)
• Eigenlijk was Ali Salem een buitengewoon onbetrouwbare bron van informatie. Desondanks bracht hij het tot ogen en oren van de wereld in Koeweit. In de jacht van CNN op elk kruimeltje nieuws, werd ook hij opgevoerd. (Trouw, 22/01/1991)
• Ogen en oren van de wereld werken nauwelijks nog. (kop in De Morgen, 08/09/1999)
• Aangezien Afghanistan onder de Taliban een van de meest geïsoleerde landen ter wereld werd, beseften we dat we getuigenis moesten afleggen, dat we de ogen en oren van de wereld moesten zijn. We kochten een aantal camera's, en vriendinnen van me begonnen Taliban-acties te filmen. (De Morgen, 11/09/2002)
• Informatie bereikt ons hierdoor sneller dan ooit. Burgerjournalistiek wordt eindelijk waardevol: samen vormen de sociale netwerkers de ogen en oren van de wereld. De voorbeelden zijn bekend: op Twitter verscheen een foto van een vliegtuig in de Hudson voor deze goed en wel in het water lag, en de eerste Tweet over de Schipholcrash verscheen nog voor er een ambulance bij de rampplaats was. Deze mensen wilden niet voor verslaggever spelen, ze maakten iets heftigs mee en wilden dat meteen delen. (De Volkskrant, 12/06/2009)