Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 26-05-2020

caoutchouc-artikel

betekenis & definitie

(1887) (pol.) erg rekbaar begrip; artikel voor interpretatie vatbaar.

• Vroeger heeft er een bepaling bestaan, waarbij het niet voldoen van de vereischte vracht strafbaar gesteld was, maar sinds die verdwenen is, komen zaakjes als deze terecht in den juridischen „vuilnisbak" oftewel het caoutchouc-artikel : baldadigheid. (De Indische courant, 10/04/1935)
• Er kwam gisteren — en dat kan van groot praktisch belang blijken, ook in Nederland met zijn processieverbod e.d. — kritiek op nog een ander punt: de alinea die stelt, dat de uitoefening van het recht op de vrijheid van godsdienst is gebonden, naast een morele norm, aan een juridische norm, concreet gezegd: de verzekering van de openbare orde. Aartsbisschop Aramburu van Tucuman in Argentinië wees er op, sprekende namens een aantal Zuidamerikaanse bisschoppen, dat dit een Caoutchouc-artikel is en dus gevaarlijk. Extreem gesteld, kunnen landen waar een atheïstische ideologie het voor het zeggen heeft, zich op deze alinea beroepen om elke uitwendige manifestatie van godsdienstig leven te verbieden als strijdig met de publieke rust. (Limburgsch dagblad, 16/09/1965)
• Door de grondwetsherziening van 1887 vervalt officieel het censuskiesrecht. Bij het zogenoemde caoutchouc-artikel' (rekbaar; op verschillende manieren te interpreteren) moet de Nederlandse mannelijke meerderjarige nu 'kenmerken van geschiktheid en maatschappelijke welstand' tonen. (Limburgsch dagblad, 19/03/1986)
• (D. Houwaart & W. Breedvelt: Bestuurderstaal. 1991)
• (Siemon Reker: Dag gezegd hebbend. Taal in politiek Den Haag na 1950. 2019)

< >