Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2020.

Gepubliceerd op 21-11-2020

cameltoe

betekenis & definitie

(2003) (< Eng.) zich in de bovenkleding (vooral bij strakke jeans) aftekenende schaamlippen. Het Engelse woord betekent letterlijk: kamelenteen. Dit fenomeen hebben we te danken aan de opmars van de strech-jeans voor vrouwen (ze zitten nl. te strak in het kruis). De hiphopgroep Fannypack zong er in 2003 een liedje over, met volgende regels: ‘Is your crotch hungry, girl?/ cause it's eating you're pants.’ In het Engelse slang werd het woord al opgetekend in 1997 in de vorm 'camel's foot'. Andere benamingen zijn: ‘mumbler’ of ‘Paula’ (niet gebruikelijk bij ons). Zie ook: kamelenteen*.

• De cameltoe ofwel kamelenteen neemt epidemische vormen aan, verzucht het nuffige tienergroepje Fannypack in de hit Cameltoe. Dat liedje is niks minder dan een kruistocht tegen de te strakke, niets verhullende spijkerbroek. Of wielrenbroek. Her spandex biker shorts /Were creeping up the front /I could see her uterus /Her pants were too tight.' De tekst is dik aangezet ('De enige lippen die ik wil zien zijn lippen die kunnen zingen') en de boodschap wordt eindeloos herhaald: Fix yourself girl /You got a cameltoe.' Het New Yorkse FannyPack trad donderdagavond op in het Amsterdamse Paradiso en voor MTV Holland. Er zijn niet alleen vrouwen met een cameltoe, maar ook mannen. En dingen met een cameltoe, zoals auto's. Dat leert de hilarische website cameltoe. org, waar kamelentenen worden verzameld. De mannelijke toe, ofwel pantalones tightus camelius, was er het eerst, wordt daar betoogd, dankzij de opkomst van de pantalon vanaf ongeveer 1273. (de Volkskrant, 27/09/2003)
• Een 'camel toe' krijgt een vrouw of meisje als haar broek zo strak om haar kruis zit dat anderen kunnen liplezen, zeg maar. Een 'fanny pack' is een gordeltasje waarin je je mobieltje, lipstick en zo doet als je gaat clubben. Stel je voor, zo'n mens met zo'n heuptasje om, dat haar nijlpaardenkont in een veel te hoog opgetrokken legging heeft gepropt. (Trouw, 25/10/2003)
• Ik had er niet eens echt naar gekeken, maar nu zag ik het daar beneden heel scherp voor me: een camel toe van jewelste, dankzij (onder andere) een veel te strakke legging. Aan mevrouws voeten: grote, witte gympen, de veters los. (de Volkskrant, 08/05/2007)
• Ik had er niet eens echt naar gekeken, maar nu zag ik het daar beneden heel scherp voor me: ‘een ‘cameltoe’ van jewelste, dankzij (o.a.) een veel te strakke legging. (Martin Bril: Liefde, seks en regen. 2008)
• Een 'cameltoe', ze heeft een 'cameltoe!'' herhaal ik nadrukkelijk. 'Cameltoe? Ik heb geen idee waar je het over hebt,' klinkt het geïrriteerd. (Huib Edixhoven: Dom Perignon in een rugzak: de wereld rond op zoek naar wijnverhalen. 2010)
• Het onderbroekje is een vliesdun rood netje dat de contouren van haar schaamlippen netjes volgt. Een constructie die op het internet en in de Kwikfitkantine een ‘camel toe’ heet. (Erik Nieuwenhuis: Een gat in de lucht. 2010)
• Bovendien zit het ding zo strak dat ik – o gruwel! – een flinke camel toe ontwaar: mijn schaamlippen worden onverbiddelijk elk naar een kant van de middennaad van de broek getrokken. (Cornelia van Lierop en Fleur van Groningen: Glijmiddel. Over opvliegers en andere ongemakken in de menopauze. 2016)