Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 18-05-2020

cadi

betekenis & definitie

(1971) (sold.) (afk.) Cantinedienst. Vandaar 'cadi-wagen': mobiele militaire kantinedienst.

• Ik had dit cijfer graag willen weten, omdat prins Bomhard heeft gezegd, dat een groot deel van de soldatenweddc in de kantines wordt omgezet in snoep, koeken en worstjes, met het gevolg dat het militaire eten dat volgens de Prins goed is, steeds meer in de afvalton verdwijnt. Bleef de Cadi mij dus het antwoord schuldig, de kolonel L. S. Smid, hoofd van de voeding, maakte er geen geheim van dat er een tendens is, dat er minder aan de gemeenschappelijke voeding wordt deelgenomen. (De Telegraaf, 22/06/1971)
• Ik had dit cijfer graag willen weten, omdat prins Bomhard heeft gezegd, dat een groot deel van de soldatenweddc in de kantines wordt omgezet in snoep, koeken en worstjes, met het gevolg dat het militaire eten dat volgens de Prins goed is, steeds meer in de afvalton verdwijnt. Bleef de Cadi mij dus het antwoord schuldig, de kolonel L. S. Smid, hoofd van de voeding, maakte er geen geheim van dat er een tendens is, dat er minder aan du gemeenschappelijke voeding wordt deelgenomen. (De Telegraaf, 22/06/1971)
• De kantinedienst (CADI) bestaat uit militairen die de soldaten voorzien van dranken, gevulde koeken en dergelijke. Er kan toch moeilijk beweerd worden dat als zij gedurende een bepaalde tijd de werkzaamheden staken de veiligheid van ons land in gevaar wordt gebracht! (De Waarheid, 06/09/1974)
• De drugs worden uit Nederland meegesmokkeld of in Zagreb ingekocht. Een plaatselijke bewoner zou daar onder de naam Boris inmiddels in VN-kringen een solide reputatie als drugsdealer hebben opgebouwd. 'Maar de lijndienst rijdt ook,' schampert Fred. 'De Cadi-wagen (militair jargon voor de mobiele militaire kantinedienst, waar legerpersoneel snoep, drank en tabak kan kopen) is hasj-kar numero een.' (het Parool, 07/08/1993)
• En niet alleen brieven, maar ook snoep of een luchtdicht verpakte panklare hamburger wordt zeer gewaardeerd, want de cadi (kantinedienst) staat ook al een tijdje leeg. (de Volkskrant, 20/06/1995)
• Roosnek bleef tijdens de oorlog actief in het verzet, vooral in het oosten van het land. Na de oorlog bleef hij enkele jaren in het leger. Hij was een van de oprichters van de Cadi, de kantinedienst van de strijdkrachten. (Trouw, 17/03/1997)
• Koppen dicht geteisem, dat riep onze sergeant-majoor dertig jaar terug ook en dan wilden we het niet eens hebben over de weinig strategische positie van onze schuttersputjes, maar wilden we hem er alleen op wijzen dat de Cadi-wagen zojuist om de hoek was komen scheuren. (Trouw, 02/12/1998)