Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2022.

Gepubliceerd op 22-09-2021

brol

betekenis & definitie

(1984) (Vlaanderen) (euf.) menstruatie. Betekent eigenlijk: rommel. 'Ze zit met de brol'. Talrijke syn. in de volkstaal: affaires*; auwbuiksels*; bal*; bezoek* hebben; bloedbruiloft*; met de bolsjevisten* zitten; bucht*; bullen*; de dagen*; de dingen*; één* Mei; emmetje*; de Engelsen* zijn geland; 't is feest*; feestweek*; aan de flatsch*; het goud*; grote* schoonmaak; de haringvloot* is uitgevaren; de hoed* ligt op de kast; de hond* in de broek hebben; jeweetwel*; kermis*; klodden*; het is weer kurkentijd*; het lek* hebben; de maand*; het maandroosje* bloeit; het ootje*; periode*; de regels*; het rommeltje* enz.

• Ze zit met den brol. (H. Mullebrouck: Vlaamse volkstaal. 1984)
• (Edmond Cocquyt: Nieuw Gents Idioticon. 1995)
• In plaats van menstruatie: aan de flatsch, aan de rooie zijn, bloedgrot, bloedserieus kutprobleem, brol, Dracula's theezakje, er is een maand om, feestweek, de ferrari staat voor de deur, de japanse vlag (hangt uit), last hebben van het rode kruis, loeten, opoe is op bezoek (of: ik heb opoe), regels, de rode vlag (hangt uit), de Russen zijn in het land, tante Rosette is op bezoek, de tijd van de maand, de vodden. (http://www.vrouwonline.nl, ongedateerd)
• Daar zit ik dan, achter m’n computertje. Geïrriteerd door de buikpijn, want het heerlijke feestje van de maand is weer begonnen. Je kunt dit pijnlijke proces op verschillende manieren benoemen: menstruatie, bloedgrot, Dracula’s theezakje, de Ferrari staat voor de deur, de Japanse vlag hangt uit. Maar je kan ‘t ook gewoon heel plat zeggen: Ik heb een bloedserieus kutprobleem. (http://omyellis.wordpress.com, 05/06/2012)
• Het alledaagse Vlaamse lingo over menstruatie verbloemt de bloedboel nog altijd graag. Tante Marie of tante Rosette komt op bezoek, de rode vlag hangt uit. In West-Vlaanderen wordt er tussen de tanden ‘ik heb mijn brol’ of ‘ik zit met mijn bucht’ gemompeld. (Anaïs van Ertvelde & Heleen Debruyne: Vuile lakens. 2017)
• Ik ben op mijn geilst als ik mijn brol heb. (Jitske van der Veire in Flowjob, Youtube 25/09/2019)