Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 20-02-2024

breezertaal

betekenis & definitie

(2003) (inf.) jeugdtaal van eind twintigste, begin éénentwintigste eeuw: fonetisch geschreven, gebruik van cijfers en afwisselend hoofletters en kleine letters; een mengeling van spreek- en schrijftaal, zoals die vooral op internet is terug te vinden.

• De smiley’s (:-)) en andere emoticons, sms-afkortingen en leenwoorden vliegen je om de oren. Er is zelfs een naam voor dit jargon: breezertaal, een opgevoerde versie van de Sjonnie & Anita-taal, met veel hoofdletters en fonetisch geschreven accenten, die is vernoemd naar het populaire drankje. (HP/ De Tijd, 09/01/2004)
• Een van de laatste nieuwigheden is de breezertaal, of zoals aanhangers schrijven: breezah-taal. Heel eenvoudig: schrijf afwisselend hoofd- en kleine letters, schrijf klanken zoals je ze uitspreekt en ruil letters af en toe om voor cijfers. Op een Nederlands webforum schrijft de moderator heel treffend: "Breezer is de doorgeslagen vorm van schrijven zoals je het zegt, waarbij het onleesbaar maken van woorden tot kunst is verheven." (De Morgen, 27/11/2004)
• Bij de EO gaan ze ook met hun tijd mee. Dus wordt getracht jongeren in bReEzAh-taal aan zich te binden. (www.geenstijl.nl, 07/12/2004)
• Wat vinden wij mensen nu van breezertaal en hanggroep jongeren, die in groepen over straat lopen en proberen op te vallen door hun loop stijl en kleed stijl?(https://forum.techzine.nl, 23/12/2004)
• Ik vond het juist altijd zo prima dat het ontmoedigd werd. Niet per se omdat ik principieel tegen breezertaal ben, maar juist omdat de spelling van de gemiddelde Nederlander zo slecht is, en ik denk dat oefening helpt. (https://forum.scholieren.com, 23/01/2009)