Woordenboek van Populair Taalgebruik

Geschreven door Marc De Coster. Uitgegeven op Ensie in 2020.

Gepubliceerd op 08-08-2021

Bossche bollen

betekenis & definitie

1) (2000+) sch.) grote borsten. Syn.: bollen*.

Jopen, jetsers, meloenen, uiers, Bossche bollen, uitwendige longen, melkfabrieken, koplampen, memmen; hoe je de borsten van Doutzen Kroes ook wil noemen, ze hebben in ieder geval binnen vier dagen 100.000 bezoekers naar de bioscoop getrokken. (www.moviescene.nl, 05/12/2011)
• Willem keek graag naar tieten. “Ik zie ze graag.”, luidde zijn antwoord op de vraag wat hij van borsten vond. Niet dat iemand hem ooit vroeg wat hij van borsten vond. Men vroeg hem überhaupt nooit wat hij van iets vond. Willem was geen opvallend figuur. Maar goed, hij hield dus van borsten. Vooral van grote, opvallende borsten. Hij had, zo gezegd, meer met ‘meloenen’, ‘joekels’, ‘sloopkogels’ en ‘Mayatempels’, dan met ‘druifjes’, ‘muggenbultjes’, ‘dubbeltjes’ en ‘twee erwtjes op een plankje’. ‘Liever Bossche bollen dan slagroomsoesjes.’ had hij eens met een tevreden glimlach in een schriftje geschreven. (https://angstengarnalen.wordpress.com, 12/06/2013)
• Het zijn eigenlijk gewoon vethoopjes. Spek met speentjes. Bergjes vlees en klieren met een kek roze hoedje erop. Soms raak ik ze even aan, of houd ze in mijn hand. Het past niet helemaal meer, maar dan knijp ik een beetje. My cup C runneth over. Roomoverstroming. Melk en honing. Ik houd van ze. Ben blij met ze. Toon ze graag. Fier op die bolletjes van plezier. Die bronstige bombonella's, die schitterende genotsheuvels, Bossche bollen, memmen, tieten, prammen, jetsers, airbags, kanonnen. Ik kan nog wel een uur doorgaan. (De Volkskrant, 17/09/2016)
• Haar rood-witte bikinitopje een badlaken waar twee grote Bossche bollen zich onder verschuilen. (Dannis Kramers: King Coke. 2017)

2) (1984) ('s Hertogenbosch) groep kleine bolwoningen.

• ‘Bossche bollen’ na acht jaar vol scheuren. De oplevering van de vijftig experimentele bolwoningen in Den Bosch bracht in 1984 veel enthousiasme teweeg. Alom was er waardering voor het ontwerp van Dries Kreykamp, de huurders stonden in de rij. Rotterdam, Maastricht en Heerde wilden ook wel zo’n type woning en Den Bosch was trots. Nu, acht jaar later, zitten de ‘Bossche Bollen’ vol met scheuren. (Algemeen dagblad, 12/09/1992)