Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 22-06-2022

Boerenkoolstronkeradeel

betekenis & definitie

(1920+) (varianten: Boerenkoolstrontstradeel, Boerekolebladderadeel) (inf.) denkbeeldige (spottende) benaming voor een ver afgelegen gehucht, waar weinig of niets te beleven valt en waar de beschaving nog niet doorgedrongen is. De onderliggende gedachte is die van `onontwikkeld agrarisch gebied'. Vgl. Duits 'Oberniederbumsbach', Frans: 'Romorantins', Amerikaans: 'Podunk' en andere Nederlandse benamingen voor dergelijke negorijen: Lutjebroek, Nergenshuizen, Rotpokkeweer enz.

• De Burgemeester van Boerenkoolstronkeradeel (Fr.) maakt bekend, dat met ingang van 1 November a.s. zijn politiedienaren (één) nadrukkelijk zullen toezien en toehooren teneinde het overtreden der gemeentelijke stiltebepalingen tegen te gaan met het toestel van Prof. Klikker. (de Groene Amsterdammer, 23/10/1937)
• „Staat dat vast?" vroeg Derk ironisch. „Als een huis! Je kent je vak, de lui op de krant mogen je graag, van de expeditiejongen tot de buitens landman en je bent verdikme veel te jong om hier in dit Boerekolebladderadeel in het riet te zitten. Of zou je dat nog een jaar of dertig willen volhouden?" (Piet Bakker: Vrouw aan boord. 1938)
• In de Volkskrant, die zeer nauwe relaties heeft met de heer Romme, kamen allerlei mededelingen en aanwijzingen vinden die de indruk maken alsof de formateur hardop aan het denken is. En daarbij vraagt men zich dan af: welke formateur? Nu Is niet voor alles wat in de Volkskrant staat informatie uit de binnenkamer nodig. De mededeling dat de voormalige brede basis voorlopig van de baan is had de dorpsomroeper uit Boerenkoolstronkeradeel al op 11 december 1958 bekend kunnen maken. (Het vrije volk, 09/04/1959)
• Wat haar beweegt rom naar dat verre land te gaan, is slechts het avontuur. Imca heeft voldoende werk in Nederland om vele avonden per week actief te kunnen zijn, maar prefereert enkele slecht betaalde optredens in Senegal. Gelijk heeft ze, want daar kom je niet elke dag. Per slot van rekening kan ze drie keer per week in boerenkoolstronkeradeel optreden, zo ze daar zin in zou hebben, en dat heeft ze klaarblijkelijk niet. (Leeuwarder courant, 19/12/1975)
• Als het optreden ergens in Boerenstrontstradeel is voor dertig K.P.J.-jongeren, dan werkt dat voor ons vaak niet goed. (Oor, 08/10/1988)
• Fay Weldon combineert in Growing Rich een zeer alledaags thema - drie vriendinnen hopen te ontsnappen aan de verveling in een Brits Boerenkoolstronkeradeel - met een faustisch motief. (Trouw, 07/05/1992)
• De middle of nowhere, die in Nederland nog welklinkender door het leven gaat als Boerenkoolstronkeradeel, Schubbekutteveen of Nergenshuizen. Heeft overigens niets te maken met de planeet of de anus van de Disney-hond, wel met de Romeinse god van de onderwereld. Het hol van Pluto is zo de ingang van de hel. (Het Nieuwsblad, 08/10/2016)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.