Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 16-03-2024

bierpong

betekenis & definitie

(2009) (< Eng. beer pong) soort drinkspel, meestal gespeeld op pingpongtafels (maar niet vereist, het kan ook op andere tafels of op de grond). Twee teams zetten een gelijk aantal bekers (of glazen), gevuld met bier of sterke drank, tegenover elkaar. De spelers moeten staand een balletje over de tafel gooien in het bier van de tegenstander. Die moet de beker vervolgens in één teug achteroverslaan. Het team dat als eerste zonder bier achterblijft, is verloren. Het spel kwam overgewaaid uit de Verenigde Staten en is vooral populair onder studenten. Een belangrijke vaardigheid is bestand zijn tegen veel alcohol. De huisregels kunnen wel eens verschillen. Er worden ook nationale kampioenschappen ingericht. In het Nederlandse taalgebied werd 'bierpong' voor het eerst gemeld door Onze Taal in 2009. In het Engels bestaat 'beer pong' al langer: in 1972 werd het voor het eerst vermeld in de New York Times.

• Er staan een trampoline en een springkasteel, je kunt aan bierpong doen of skelterpulling op een mini-tractor. (Het Belang van Limburg, 22/06/2009)
• Bierpong: er staan tien bekers met bier op een tafel. Je moet proberen om een pingpongbal in een van die bekers te gooien. Als dat lukt, moet de tegenstander die beker met bier opdrinken. Wie op het einde het nuchterst is, wint… (Gazet van Antwerpen, 21/03/2012)
• Liam nam een slok bier en keek strak naar een plek boven mijn hoofd, alsof hij nadacht. Toen keerde hij zich weer naar mij. `De tafel hier op de veranda is perfect voor bierpong.' (Flair, 19/07/2016)
• Met de studenten kwamen ook de fun en de feestjes het bejaardenhuis binnen. Toen Patrick, een van de studenten, in zijn kamer trok, organiseerde hij een housewarming. Zijn vrienden kwamen af, maar ook de bejaarden. Samen speelden ze bierpong. (De Morgen, 01/04/2017)
• Williams is goed met Oprah Winfrey en zou een spelletje bierpong hebben gespeeld met Harry en Meghan op het feest. (Provinciale Zeeuwse courant, 02/06/2018)
• Nog een paar zakken chips, een stel vrienden en bierpong en je bent klaar. (Provinciale Zeeuwse courant, 29/08/2018)
• Voorts zullen activiteiten worden georganiseerd, zoals XXL bierpong, touwtrekken of discoschaatsen. (De Standaard, 21/12/2019)
• Hoewel het lijkt alsof padel plots de koning der racketsporten geworden is, keren we in de zomer steeds terug naar onze eerste liefde: de pingpongtafel. Dit esthetische exemplaar uit duurzaam multiplex kan eveneens aan de muur bevestigd worden. Zowel inzetbaar voor een impromptu spelletje bierpong op een warme zomeravond, als een kunstobject waarmee je scoort bij je vrienden. (Weekend Knack, 30/06/2021)
• De speelse instap werkt: met kunstpong, een variant op bierpong, een rondje memory of getekende aanwijzingen verdiept het jonge volkje zich in de aard van het werk. (De Morgen, 28/12/2023)
• Hoewel bierpong al meerdere jaren een geliefd tijdverdrijf is in jeugdhuis De ZoeNK, vond nog nooit eerder een Vlaams kampioenschap plaats in de Louis Pasteurwijk in Kessel-Lo. Omdat de bestuursleden een alsmaar stijgende interesse voelden voor het gekende drankspel, besloot het jeugdhuis zijn toernooi een officieel randje te geven. (Het Laatste Nieuws, 08/03/2024)