Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 08-04-2020

bestuurlijk ophouden

betekenis & definitie

(2000) (ambtenaren, euf.) in een ruimte (niet noodzakelijk de gevangenis) opsluiten, bijvoorbeeld: hooligans. Zo’n bewaakte loods of hal wordt met een acroniem BOP genoemd: Bestuurlijke Ophoudingsplaats. De opgeslotene noemt men in eufemistisch ambtenarenjargon de ‘opgehoudene’. In het strafrecht is er een grondregel dat wie niets heeft gedaan ook niet kan worden aangehouden. Tijdens Euro 2000 werd deze grondregel met het oog op mogelijke voetbalrellen opgeheven. Niet alleen relschoppers konden nu worden gearresteerd, maar ook zij die zich in hun gezelschap bevinden. Een dergelijke maatregel werd vroeger enkel bij zware misdrijven toegepast.

• Met een handvol collega-raadsleden inspecteerde Danen donderdag de loods waarover al zoveel is gesproken, de loods waarin raddraaiende voetbalsupporters worden opgeborgen als burgemeester Patijn het de komende weken benauwd krijgt. 'Bestuurlijk ophouden' heet dat in ambtelijk jargon. (Het Parool, 09/06/2000)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.