Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 12-08-2023

Barbie

betekenis & definitie

(1960+) (spot.) (ook: Barbiepop) vrouw met een popperig uiterlijk en een ideaal figuur; een soort vamp (maar dan eentje met weinig hersens). De naam Barbie werd omstreeks 1958 door de Californische fabrikanten van de poppen (Elliot en Ruth Handler) gegeven als merknaam. Genoemd naar hun dochterje, Barabara Handler. De pop zelf moest een bakvis van 18 jaar voorstellen en was gezegend met een plastic boezem en andere rondingen. Ze bezat een weelderige garderobe (hiervoor was een befaamd mode-ontwerpster verantwoordelijk). Toch hebben de echtgenoten Handler de pop niet zelf gecreëerd. Ze was gemodelleerd naar het werk van een Duitse speelgoedmaker in Beieren en ze heette oorspronkelijk Lilli. Ze was een merchandisepop van het boulevardblad Bild. In tegenstelling tot de latere Barbie was ze stout en provocerend. De pop werd eigenlijk bedacht door Reinhard Beuthien, een tekenaar bij Bild. Lilli was aanvankelijk een vrijpostige, sexy en zelfbewuste vrouw die met haar dubbelzinnige praat mannen vaak in verlegenheid bracht. Ondanks de vele lezersklachten die het blad kreeg, was Lilli een groot succes. Elke dag stond ze op pagina 2. Uitgever Springer bracht haar vervolgens als pop op de markt. Ze was erg duur: een pop van 30 centimeter kostte 12 Duitse mark en met een uitgebreide garderobe erbij kostte ze 25 mark (anno 2023 ongeveer 300 euro). Ruth Handler van het Amerikaanse speelgoedbedrijf Mattel, ontdekte de pop in 1956 tijdens een vakantie in Zwitserland. Ze wou zo'n pop al langer maken maar haar personeel zag er geen heil in. Met een Lilli op zak keerde ze terug naar de VS, waar ze van start ging met de productie van Barbie. Er volgden discussies met de Duitse producent en rechtszaken maar uiteindelijk kocht Handler de rechten op Lilli voor 25.000 dollar. De Duitse krant stopte in 1961 met de cartoon. In Nederland verscheen Barbie voor het eerst op de Voorjaarsbeurs 1964 in Utrecht. De figuurlijke betekenis ontstond later. Barbie staat tegenwoordig een beetje model voor een mooie maar leeghoofdige vrouw. Onder Amerikaanse homo's is het ook een slangterm voor een vrouwelijke homoseksueel die zich het liefst in vrouwenkleding kleedt. Voor de roze esthetiek is de term 'Barbiecore' bedacht: de nieuwste rage om roze kleuren te dragen in combinatie met nostalgische accessoires. Vandaar ook de benaming voor de nieuwe kleur: Barbieroze. Zie ook: Barbie en Ken.

• Mannen zijn geen Hulken en vrouwen geen Barbiepoppen. (het Vrije Volk, 29/03/1980)
• Oogt de Engelse golden wonder girl zonder make up al een stuk ouder dan de twintig jaar die ze net (sinds vrijdag) telt, haar woordenstroom kenmerkt zich door een nog grotere rijpheid. Van het beeld van het sexy Barbie-poppetje, zoals al enige jaren per clip en ook via de muziekfilm 'Absolute Beginners' verspreid, blijft in de catacomben van de Bussumse Countdown-studio dan ook weinig over. (Het vrije volk, 10/03/1988)
• Geëmancipeerde Barbie-poppen met een pond anti-rimpelcrème, fondant-kapsels en siliconentieten. (Penthouse, november 1994)
• En ook al die andere lifestyles leven vrolijk voort, al heeft niemand het er meer over. De Grote Parade op de zomerboulevard levert er een staalkaart van, goed voor een antropologische studie naar de nieuwe stammensamenleving. Allemaal komen ze langs: de doe-maar-gewoon- Nederlanders, de rappers, de Barbies, de jonge exotisch gekapte bouwvakkers, de shownichten, de bierbuiken, de hanekammen va n het laatste kraakpand, de meisjes die van Pamela Anderson d romen, de golfers, de vergrijsde langharigen die Provo nog hebben mee-gemaakt en de ambtenaren van het kadaster die er op een vrije dag nog uitzien als ambtenaren van het kadaster. (HP/ De Tijd, 21/07/1995)
• Ik zag een Barbie van vijftig, die zo strak getrokken was dat ze bij elk lachje kramp in haar anus kreeg. (NRC Handelsblad, 19/05/2001)
• Zet de tv aan en ga zappen: van de dertig kanalen wordt er driekwart vol gezwetst door mannen, terwijl op het overige kwart halfnaakte, zingende Barbies te zien zijn. (Saskia Noort: Aan de goede kant van de 30. 2003)
• Ik word vaak ingedeeld in de categorie 'leuke, blonde barbiepop'. (Nieuwe Revu, 30/03/2005)
• Ik wil niet zo’n opgespoten barbiepop worden, zoals Pamela Anderson of Marijke Helwegen. (Sunny Bergman: Sletvrees. Inzoomen op uiterlijk, seks en cultuur. 2013)
• Maar hoe die Barbie erbij kwam om Eva te vertellen dat ze haar hele leven haar orgasmen simuleerde is hem nog altijd een raadsel. (Marion Bloem: Lust en liefde. 2014)
• Iedere onsamenhangende zin die de mond van de eenhersencellige barbiepop verlaat is doordrenkt van woorden als ‘tering’ en ‘kankâh’, wat op zich best knap is voor iemand die in de regel moeite heeft met woorden die uit meer dan één lettergreep bestaan. (Jeroen Guliker: Niet voor tere zieltjes. 2015)
• In de keuken liet Maja haar frustraties de vrije loop. En het waren geen nette woorden die ze wist te bedenken. Kakelkip, dorpstoeter en blonde barbie waren nog de vriendelijkste. (Ellen Berg: Blonder wordt het niet. 2017)