Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 21-10-2021

Aquarium

betekenis & definitie

1. (1960) (Amsterdam) het voormalige GAK-gebouw aan het Bos en Lommer-plein: een in groen glas opgetrokken gebouw.

Donderdag heeft de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, mr. dr. Ch. J. M. A. van Rooy, het nieuwe gebouw van het Gemeenschappelijk Administratie Kantoor aan het Bos en Lommerplein te Amsterdam, officieel geopend. Minister Van Rooy (links) werd na het officiële gedeelte rondgeleid door een der architecten, de heer Merkelbach (derde van rechts). Vanuit het „aquarium”, zoals het GAK-gebouw met bijnaam getypeerd wordt kon de minister de „kolenkit” (rechts) zien, een kerk met een bijzondere vorm, waaraan hij zijn bijnaam te danken heeft. (Nieuwsblad van het Zuiden, 02/09/1960)
• Waar de Goudkust is, weet u natuurlijk. Met Jeruzalem zult u ook, geen moeite hebben. En als het gemeentebestuur een nieuwe wijk straatnamen geeft ontleend aan de fruitcultuur dan wordt dat natuurlijk het Tuttifruttidorp. En een ar-chitect, die even afwijkt van het geijkte patroon kan er wel op rekenen, dat de stem des volks iets verzint wat niet de bedoeling is geweest. Zo ontstonden de kasbah (burgerweeshuis Amstelveenseweg), het aquarium (GAK-gebouw), de knopendoos (Rietveldacademie) de apenrots (kantoorgebouw Rivierstaete). Helemaal nieuw (voor mij althans) is de bijnaam voor het gloednieuwe ge-bouw van de Nederlandse Middenstandsbank (vlak bij de Goudkust en het Spinazielyceum), nl. het konijnehok. En waar staat de rooie rug? Daarvoor moet u even de gemeentegrens over, want zo wordt het computercentrum van de Amrobank in Amstelveen genoemd, leder, die het ziet zal begrijpen waar-om. (Het Parool, 19/11/1974)
• Amsterdammers kennen vele populariniemen. Het eertijdse GAK-gebouw aan het Bos en Lommerplein heet in de volksmond ‘Het Aquarium’, en wie het ge-bouw kent, zal die mening onmiddellijk delen. Het is een in groen glas opge-trokken gebouw op de rand van oud- en nieuw-West. (Onze Taal. Jaargang 62. 1993)

2. (1991) (stud.) (Leiden) glazen studiehokje in de UB; (Tilburg) gebouwtje op het Moller-instituut.

• (Albert Gillissen en Paul Olden: Het eerste Nederlandse Studentenwoordenboek. 1991)

3) (1981) (Rotterdam, politie) wachtruimte voor arrestanten.

• We hebben die kikker in blik meteen maar in 't aquarium gezet. (Het vrije volk, 14/04/1981, over Rotterdamse politietaal)