Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 11-01-2024

als de raphazen

betekenis & definitie

(1954) (inf.) erg snel; als de bliksem. Wellicht een bedenksel van de Nederlandse auteur, Willem van den Hout, 1915-1985, pseudoniem: Willy van der Heide). Hij bedacht meerdere uitdrukkingen (vooral uitroepen) die hij gebruikte in zijn jeugdromans. Vgl. als de gesmeerde bliksem*; als de blits*; als de brandweer*; als de donder*; als de mieter*; als de neten*; als de pest*; als de riedel*; als de salamander*; als de sodebliksem*; als de sodeflikker*; als de sodeflikkerij*; als de sodejanus*; als de sodeju*; als de sodemieter*; als de sodemieterij*; als de verdommenis*; als de verrekkenis*; als de weerga*; als de wiedeweerga*; als de zwikzwak*.

• Achter het stuur, Jan. Als de raphazen! (Willy van der Heide: Een meesterstunt in Mexico. 1954)
• 'Zo, nou m'n hoed en m'n schoenen nog en ook ik ben klaar, zegt Pepsels tevreden. 'En als we nu dat stuk schutting nog een eindje verder mee nemen dan kunnen we de kleren van Pig en Bokberry pakken en dan als de raphazen maken dat we wegkomen. (Trouw, 18/07/1969)
• Toen plotseling luide knallen door het bos galmden werd het hen te veel. Als de raphazen zetten ze het op een lopen… (de Stem, 13/09/1982)
• Zorg als de raphazen uit Azië weg te komen en ga naar Londen, eventueel Australië. Als ze jou hier oppakken worden jullie allebei in de nor geslingerd. (Provinciale Zeeuwse courant, 14/02/1996)