Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Ajax is een wasproduct

betekenis & definitie

(1988) (voetb.) strijdkreet van (Belgische) voetballers wanneer er moet gespeeld worden tegen Ajax. In de Finale Europacup II nam KV Mechelen het op tegen AFC Ajax. Nooit eerder stond in de Europese finale een Nederlandse club tegenover een Belgische. Supporters van KV Mechelen zongen toen uit volle borst 'Ajax is een wasproduct' en gingen na de wedstrijd vol trots met de europacup naar huis. Ajax is uiteraard ook een merknaam voor verschillende soorten wasproduct en allesreiniger. In die zin werd het in 1963 in Nederland geïntroduceerd (al bestond het al in 1947).

• ,,Ajax is een wasproduct'', schamperden de Nederlandse tribunes enkele decennia geleden telkens de Amsterdamse vereniging in het verlies stond. De vergelijking met het gelijknamige reinigingsmiddel was zowat de ultieme uiting van leedvermaak. Als een voetbalclub nu wordt vergeleken met een product, beschouwt het management dat als een bevestiging van een geslaagd commercieel beleid. (Het Nieuwsblad, 25/08/1998)
• SK LIerse oefent vanavond tegen Walter Meeuws' ex-ploeg Ajax Amsterdam «Mooie tijd beleefd bij absolute wereldclub»«Ajax is een wasproduct» luidt de spottende versie van het lied «Ajax is een wereldclub», maar beide kreten kloppen. De club Ajax is absolute wereldtop en het commercieel product Ajax verkoopt als waspoeder. Meer dan 3.000 kaarten in voorverkoop. (Het Laatste Nieuws, 06/02/1999)
• De nachtelijke terugvlucht naar Brussel. Het is één vreugderoes. Natuurlijk vloeit er champagne, uiteraard wordt er luid gezongen en gejubeld, vanzelfsprekend steekt men de draak met de hautaine tegenstander (Ajax is een wasproduct) en naarmate Zaventem naderbij komt, zwelt de uitgelatenheid steeds meer aan. (Sport Voetbalmagazine, 01/05/2013)
• We haalden diep adem en bereidden ons voor op de nodige hoon en pesterijen bij binnenkomst, in de vorm van deuntjes als ‘Ajax ist zum Putzen da!’ (de Duitse variant op het Vlaamse ‘Ajax is een wasproduct’) of – irritanter nog – ‘Schade Ajax, alles ist vorbei!’. (Menno Pot: Vak 127. 2014)
• Maar Patrick Janssens kwam een jaar of tien geleden eens kijken naar een thuiswedstrijd van Antwerp. Hij kreeg toen de hele match lang het ganse stadion over zich heen. Op de tonen van 'Ajax is een wasproduct' klonk het bijna 90 minuten ' Janssens, komde foetbal zieng?' (Gazet van Antwerpen, 27/11/2017)
• “Ik kocht een van de laatste tickets. Aan woekerprijzen, maar ik wilde er absoluut bij zijn. De sfeer in de straten van Straatsburg was fantastisch. Overal hoorde je Mechelaars zingen: Ajax is een wasproduct ...(Het Nieuwsblad, 11/05/2018)