Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 05-03-2020

ABC

betekenis & definitie

(1962) (med.) (acron. airway, breathing, circulation) ademweg, ademhaling en bloedsomloop. Volgorde die men moet aanhouden bij reanimatie.

• Dat afwisselen van massage en beademen was een vondst van de Ameri-kaanse arts Sassi in 1962. Hij introduceerde als eerste het ABCschema. Amerikanen zijn dol op handige letter combinaties als ezelsbrug, en ABC be-tekent vertaald: Eerst Ademweg vrijmaken, dan Beademen en dan pas Circu-latie op gang houden met hartmassage. Dit schema wordt overal ter wereld gehanteerd, behalve in Nederland. (Amigoe, 29/10/1988)
• Op mijn knieën naast hem check ik de ABC. (Mariëtte Middelbeek: Verhalen uit de ambulance. 2009)
• Ik kwam overeind en deed een stapje terug op benen die van rubber waren. Ik kende de procedure. ABC. Airway. Breathing. Circulation. Luchtwegen. Adem-haling. Bloedsomloop. (Kathy Reichs: Duivelsbotten. 2011)
• Het proces verloopt via het ABC— model: er is een Activerende factor: een si-tuatie of gebeurtenis. ... het lichaam: de ademhalingsfrequentie vertraagt, de hartfrequentie vertraagt, de bloeddruk daalt en de bloedsomloop verbetert,... (Denise Hulst: Het betere werken. 2012)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.