Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 02-03-2020

aars

betekenis & definitie

(1410) darmuitgang; achterste of vrouwelijk geslachtsorgaan; thans vooral: anus. Fries gezegde: Een vrouw die ‘niet zuinig is op haar aars (vagina)’ is licht van zeden. Zie ook: ‘je kan me de maars(j)* likken’. De vorm ‘maars’ komt al voor in het 17e eeuwse werk van de zgn. drekpoëet, Salomon van Rusting. Dit ‘Mârs’ is de Nederduitse vorm van aars. Verder nog volgende uitdrukkingen: ‘Zijn aars in de arm nemen’: weglopen. 'Iemand in de aars kruipen': vleien. ‘Steek een duim in uw aars, dan kunt ge erop ronddraaien (of: hebt ge een stoel met een kruk)’.

•De wandelinghe sal u, te waren, Eer dat comt de lesten dach, Roepen doen: ‘O wi, o wach! Haddic thuus over minen eers Gheseten, sone waere niet soe dweersaant. Mijn leven, noch dus sere verkeert!’ (Belgisch museum voor de Nederduitsche tael- en letterkunde. Volume 4. 1843)
•Ik zou er bij haar aars weer uit willen komen. (Jan Wolkers: Een roos van vlees. 1963)
•Ik veegde het zand van haar billen. Haar aars zat er in de zon tussen als een bloemknop. (Jan Wolkers: Horrible tango. 1967)
• Ik steek mijn vinger in haar aars, volg met mijn pink de naad der billen, tracht haar een weinig op te tillen: haar kut is zoiets wonderbaars. (Bertus Aafjes: Deus sive Natura. 1979)
•Meisje, echt, krijg ik 't aarsje mee? Hier, jongenlief, hier heb je 't aarsje mee, wil je het open of wil je het dicht? Meisje, zeg, is dit niet wonderbaar, nu heb ik je heel en gans, met voor- en achterkant, van boven tot benee. (Ivo Michiels: Journal brut. 1991)
• Op een vraag als 'wat is porno?' zou seks-tv-presentatrice Mylene de la Haye (ex-Lief en Leed) stante pede een antwoord, nee, het antwoord weten. Zojuist nog gaf ze al een voorbeeldje, met een verhaal over een vrouw die in de keu-ken een vinger in de aars van de man stak en hem zo net hoog genoeg optilde om hem boven het aanrecht te laten klaarkomen. (de Volkskrant, 01/12/1997)
• Een Duitser doopte Polen 'Anus Mundi', 'aars van de wereld'. Dat was in 1942, de tijd waarin Adolf Hitler Polen uitkoos om er zijn ergste vernietigingskampen te bouwen. Aars van de wereld was nog een te fijne naam voor een land dat zoiets als 'Auschwitz' in zich droeg. 'Auschwitz' was zo verschrikkelijk, dat er daarna geen poezie meer kon bestaan schreef de filosoof Theodor W. Adorno. (de Volkskrant, 07/09/2000)
• Ik voelde het geslacht van Herman door het dunne wandje dat haar aars van haar vagina scheidde. (Oscar van den Boogaard: Magic Man. 2009)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.