Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 30-12-2022

aanhangmotor

betekenis & definitie

(1941) (zeem.) liefje van een zeeman.

• Het is een zeer opmerkelijk verschijnsel, dat in de marinetermen zoo weinig te vinden is, dat op de vrouw of op het meisje betrekking heeft. Vroeger ... ja, in de oude zeemansliederen, kon men daarover nogal het een en ander lezen. Toch waren er weinig benamingen of uitdrukkingen aan boord, die aan de vrouw deden denken. Grietjesra en Grietjeszeil of de uitdrukking, dat ..een vrouwenhaar meer trekt dan een marszeil" kon men tot voor enkele jaren aan boord van de zeilschepen nog wel hooren en ,,de melkmeid uitzetten" werd in onzen tijd van de zeilschepen in de sloepen overgenomen. De moderne zeeman van onze gemechaniseerde marine gebruikt deze uitdrukkingen niet meer doch hij vond er een, die nog niet eens speciaal aan de marine ontleend is, n.l. de aanhangmotor. Want aanhangmotoren heeft men bij de marine niet meer en ze werden ook weinig gebruikt; een enkele maal slechts, b.v. voor een vlet. Van een aanhangmotor spreekt de marineman echter als hij 't over z'n meisje heeft. Men spreekt ook van ,,voor anker liggen" of "zwaar vertuid liggen" als men vaste verkeering heeft of ernstig verliefd is. (Albert Chambon: Marinetermen. 1941)
• Aanhangmotor. Meisje, verloofde. (Puzzel Vademecum. Deel 1. 1979)
• Veel van de marinetermen die in 1941 door Chambon in Marinetermen (Den Helder: C. de Boer, 1941) genoemd worden, zijn op dit moment nog in gebruik. Enkele voorbeelden: aanhangmotor (vriendin of echtgenote); balken (ondersteboven keren; van Maleis: balikkan = omkeren); bokketuig (koppel en eventueel andere uitrustingsstukken die op de man gedragen worden); doormannen van hand tot hand doorgeven); Gerrit (een meeuw die op de geusstok (soort vlaggestok) zit of boven zee vliegt; als iets overboord gegooid wordt, is het ‘voor Gerrit’); ketelaar iemand die door zijn rooster niet tegelijk met de rest van de bemanning kan eten, en daarom later eet; deze term is ook wel bij de landmacht gehoord); knikken en knakken gymnastiekles); krakpak (oud vies pak dat alleen wordt gedragen bij vuil werk) en laagwater (het einde van een maaltijd). (Tabu. Jaargang 23. 1993)
• Aanhangmotor: marineterm voor verloofde of echtgenote. (Jaap Van Der Wijk: Lexicon van de watersport, visserij, koopvaardij, marine en bruine vloot. 1996)

< >