Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 07-01-2021

aan namen heb ik niets, ik moet rugnummers hebben

betekenis & definitie

(1958) (wielr.) alle details, man en paard moet je noemen. Het gezegde is van de Nederlandse sportcommentator Barend Barendse (1907-1981), die reageerde op een mededeling in mei 1958 via de Tourradio dat Pfimlin (de toenmalige premier van Frankrijk) was gevallen.

• Voorbeelden werden gevraagd? Alsof ik Theo Koomen om rugnummers hoor schreeuwen. (Jules Welling, in "Onze Taal" (januari 1983)
• Maar op het ogenblik kan aan geen enkel ontslag en geen enkele benoeming in de hoogste echelons van de Russische macht veel waarde worden gehecht. Jeltsin, Gaidar, diens ministers en de Burger Unie zijn in een absurd spelletje touwtrekken verzeild geraakt. Het is een dolle boel, waarin alle trekkers zichzelf om de haverklap tegenspreken en wild met namen en rugnummers wordt gestrooid. (Trouw, 06/11/1992)
• ‘Namen, daar heb ik niets aan, rugnummers moet ik hebben,’ riep wijlen Barend Barendse al. (Eric Slot: Kleine Encyclopedie van de Wansmaak. 1992)
• Barendse deed een aantal keren vanaf de monitor in Bussum verslag van de Tour. Eén maal - de NOS weet niet meer wanneer - mocht hij zelf mee toeren. De radio- en tv-reporter kreeg in de jaren zeventig grote bekendheid door de rechtstreekse radioshow Bij Barend: ,,Ik pak m'n pet en ik druk m'n snor.'' Barendse was in de jaren vijftig speaker. In Olympia's Ronde door Nederland reed hij voor het peloton uit om reclameteksten uit te spreken en de toeschouwers langs de weg in te lichten over de stand van zaken in de koers. Via zijn mobilofoon kreeg hij op zeker moment (in 1958)
• Aan wie heeft Otto de schurft? Namen wil ik hebben, namen en rugnummers! (Joost Zwagerman: Chaos en rumoer. 1997)
• ... uit de achterhoede iets te horen van: ,,Barend, ik weet niet of het je
interesseert, maar Pfimlin is gevallen.'' ,,Aan namen heb ik niets, ik moet rugnummers hebben'', riep Barendse terug. ,,Dat hebben we toch afgesproken?'' Barendse besefte niet dat Pfimlin premier was van Frankrijk. Het incident heeft Barendse als wielerverslaggever zijn leven lang achtervolgd. (NRC Handelsblad, 14/07/1998)
• ‘Jij hecht niet zoveel waarde aan namen en rugnummers, Justus,’ zei hij toen we waren gearriveerd bij een autodealer aan de rand van Haarlem, ‘maar een redacteur van Goedemorgen die komt voorrijden in een Fiat Fiasco verspeelt bij hoteleigenaren en managers in één keer het duurzaam opgebouwde krediet.’ (Joost Zwagerman: Zes sterren. 2002)
• ‘In deze aflevering’ echter, zo stelt Vullings vast, ‘houdt [Brouwers] het algemeen: “Nederlandse auteurs schrijven tegenwoordig alleen nog jongens- en meisjesboeken voor volwassenen.”’ Waar de tekstbeschouwer aan toevoegt: ‘Namen en rugnummers graag, Jeroen.’ (Jeroen Brouwers: Restletsels. 2012)
• Ik heb deze dagen moeten terugdenken aan mijn goede wielercollega Barend Barendse, die in zijn nadagen in de Tour de France de coureurs niet meer goed kon onderscheiden. Bij de beklimming van een van de Franse bergtoppen bereikte de journalisten het bericht dat het Franse kabinet van Pierre Mendès was gestruikeld. Barend, heb je het al ge hoord, riepen de jongere collega’s door het naar beneden gedraaide raampje van de volgwagen: Mendès is gevallen. Waarop Barend vervolgens nijdig terugriep: aan namen heb ik niks, rugnummers moet ik hebben. (Jan D. Swart, Johan Derksen: Kanjers, culthelden en engnekken. 2014)
• Mieremet betitelde Endstra daarin als de bankier van de onderwereld en bracht hun onderlinge financiële conflict naar buiten. Hij noemde namen en rugnummers. (Michiel Princen: De gekooide recherche. 2015)
• Maar ik wil de mensen die gewoon besodemieterd en misbruikt zijn, vrijuit laten praten. Op de televisie! In de krant! Op de radio. Namen en rugnummers mogen genoemd. (Youp van ’t Hek: Ijdel onkruid. 2017)
• “Misschien moet je in de buurt nog even naar damesbezoek informeren.” Hij knipoogde. “Met namen en rugnummers, als het kan.” (Pim Hermans: Dooie dagen. 2017)
• Janssen deed zijn verhaal in de Volkskrant. Zeven pagina”s lang sprak hij over epo, bloedtransfusies, testosteron en cortisonen. Hij noemde namen en rugnummers. (Thijs Zonneveld: Het Panini-album. 2018)
• ‘Aan namen heb ik niks! Rugnummers moet ik hebben!” zou verslaggever Barend Barendse geroepen hebben toen via de Tour radio het nieuws binnenkwam dat Pompidou was gevallen. (Het Parool, 20/06/2018)
• Wie dan? Wie heeft hem al vaker gevraagd? Namen en rugnummers, alstublieft. (Daphne Deckers: Dubbel zes. 2019)