Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2023)

Gepubliceerd op 29-06-2023

aan de boom schudden

betekenis & definitie

(1980+) (wielr.) voortdurend demarreren, waardoor het peloton als blaren uiteendwarrelt. In het Franse wielerargot noemt men dit ‘sonner les cloches’. De laatste jaren wordt de uitdrukking ook in ruimere zin gebruikt, buiten de wielersport (zie citaat 2023) voor iets (blijvend) aan de kaak stellen.

• Adri van der Poel - weer hij - ging nog maar eens aan de boom schudden. (De Morgen, 23/01/1989)
• Negentig kilometer voor de finish besloot hij eens flink aan de boom te schudden. (Wieler Revue, 31/03/1989)
• Criquielion en De Wilde ontsnapten uit een kopgroep van zes, bouwden een voorsprong op van 46 sekonden, maar toen Sean Kelly in de negende ronde even aan de boom schudde kwam alles weer samen. (Het Nieuwsblad, 26/07/1989)
• Die Van Keirsbulck is al lang uitgewoond (conditioneel ingestort) en weggedrumd (naar achteren gereden) als de kleppers (toprenners) een keertje flink aan de boom gaan schudden (het tempo zodanig verhogen dat er renners moeten lossen). Kurt is er 'n echte patattencoureur (specifieke criteriumrenner) die blij mag zijn als-ie met zijnen gaspijpenfiets (fiets van goedkoop materiaal) het laagvliegrondje (snel, lichtlopend criterium-parcours) van Sint Job in 't Goor op zijn palmares (erelijst) kan bijschrijven. (Nieuwsblad van het Noorden, 02/04/1990)
• In hun onstilbare honger naar FICP- en wereldbekerpunten schudden de knechten in de voorjaarsklassiekers flink aan de boom ... (Sport International, mei 1992)
• Het kwartet moest capituleren, maar er diende zich snel een herkansing aan. Opnieuw schudde Sørensen aan de boom. (NRC Handelsblad, 29/08/1994)
• Indurain schudde in de Haute-Savoie met zo veel geweld aan de boom dat het op weg naar La Plagne vruchten regende. (de Volkskrant, 12/07/1995)
• De kanonstart zorgde meteen voor een selectie. Slechts zeven renners konden hun wagonnetje aan¬haken bij Iserbyt. De 24-jarige West-Vlaming had er duidelijk zin in en bleef aan de boom schudden. (Het Nieuwsblad, 10/10/2022)
• Crevits: In De Zevende Dag zei een van de vrouwen achter dat protest dat ze wel degelijk zien dat ik dingen in beweging probeer te zetten. Zij blijven aan de boom schudden om die ratio voor het aantal kinderen per kinderbegeleider naar beneden te krijgen, en ze hebben natuurlijk gelijk. (Knack, 10/05/2023)Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.