(of Larochelle), oude Franse oorlogshaven, hoofdstad van het departement Charente-Maritime met (1946) 48 925 inw., ligt aan een kleine Golf (Pertuis d’Antioche) van de Atlantische Oceaan, tegenover de eilanden Ré en Oléron en is door spoorwegen verbonden met Nantes, Bordeaux, La Pallice en Poitiers.
STADSBEELD
De stad heeft gedeeltelijk nog een ouderwets voorkomen met nauwe bochtige, doch ook met brede straten, waaronder vele met hogengangen. Onder haar kerken bevindt zich een Protestantse van 1706, een hoofdkerk uit de 18de eeuw, vele kapellen en enige kloosters. Tot de voornaamste gebouwen behoren het Gothische stadhuis (van 1486-1607), het paleis van justitie, een grote beurs en een bekend arsenaal. De stad is zetel van een bisschop.
La Rochelle was in de 14de eeuw een uitvoerhaven van wijn en dreef in de 18de eeuw een belangrijke handel op Amerika. Ook hield zij zich bezig met de slavenhandel. Tot aan de 19de eeuw was de haven geheel natuurlijk. In 1808 en 1862 werden twee havenbekkens gegraven en later op 6 km afstand de voorhaven La Pallice (11 ha), beschermd door een in zee uitspringende havendam (Richelieudam, 1926). De oude havens dienen thans vnl. voor de visserij. La Rochelle-La Pallice is vnl. een invoerhaven van Engelse steenkool, etroleum, ijzererts, kunstmest en hout. La Pallice heeft lijndiensten op West-Afrika en Zuid-Amerika. La Rochelle is de tweede vissershaven van Frankrijk.
GESCHIEDENIS
De stad wordt in de 10de eeuw het eerst als Rupella vermeld. In 1215 werd zij door de Engelsen, in 1224 door Lodewijk VIII veroverd en bij het verdrag te Bretigny van 1360 aan eerstgenoemde afgestaan, doch zij capituleerde op 15 Aug. 1372 en onderwierp zich weer aan Frankrijk. Na de invoering der Hervorming in 1557 werd zij zeer versterkt en bleef zij het voornaamste bolwerk der Hugenoten. Na een lange belegering in 1572-1573 moest zij zich overgeven, waarna de Vrede van La Rochelle gesloten werd. Ook later bleef zij het middelpunt der Protestantse oppositie, totdat zij, na een hardnekkige belegering en uithongering door Richelieu van 1627-1628, in handen der R.K. viel.
In Wereldoorlog II werd de stad 23 Juni 1940 door de Duitsers bezet. Eerst aan het einde van de oorlog capituleerden de Duitsers, die in La Pallice een belangrijke basis voor onderzeeboten gebouwd hadden.
Lit.: F. de Vaux de Foletier, La R. d’autrefois et d’à présent (La Rochelle 1923).