Italiaans schilder (Florence 1449 11 Jan. 1494), was leerling van Baldovinetti, doch, daar vooral zijn vroege werken een sterke invloed van Verrocchio verraden, is het wel aan te nemen, dat hij ook in het — zeer gezochte — atelier van deze laatste kunstenaar heeft gewerkt. In 1475 schilderde Ghirlandaio zijn eerste grotere fresco-serie nl. de [i]Geschiedenis van de H.
Fina[/i] in de Collegiata te S. Gimignano. In 1480 ontstond zijn H. Hieronymus in de Ognissanti te Florence, in concurrentie met Botticelli geschilderd, wiens H.
Augustinus er tegenover is aangebracht. In het refectorium bij dezelfde kerk ontstond Ghirlandaio’s Avondmaal (Het hoofd van Christus is later overgeschilderd). Het bekende Avondmaal in S. Marco te Florence is een vrije copie naar het bovengenoemde, grotendeels echter uitgevoerd door Domenico’s broers Benedetto en David.
In 1482 schilderde Ghirlandaio evenals verschillende andere Florentijnen in de Sixtijnse kapel te Rome. Van hem is Christus’ oproep van de eerste discipelen. Tussen 1483 en 1485 ontstonden zijn fresco’s met de Geschiedenis van S. Franciscus in de SantaTrinita te Florence, voor welke kerk hij ook een altaar met de Aanbidding der Koningen maakte. Een tondo met hetzelfde onderwerp in de Uffizi te Florence is grotendeels uitgevoerd door leerlingen. De kroon op zijn werk zetten de fresco’s in de koorkapel van S. Maria Novella te Florence met de Geschiedenissen van Maria en van Johannes de Doper. Ook hier werd hij sterk door leerlingen geholpen, o.a. door zijn zwager Sebastiano Mainardi.
Prachtig en streng van lijn zijn vooral zijn portretten. Ghirlandaio’s zoon Ridolfo (Florence 1483-1561) leerde bij Piero di Cosimo en bij Granacci doch volgde verschillende van zijn bekendste tijdgenoten na, voor allen Rafael. Het best is hij in zijn portretten, bijv. dat van een goudsmid in het Pitti te Florence.
Lit.: A. Venturi, Storia dell’arte Italiana, dl VII, I (1901 heden); G. S. Davies, G. (London 1908); R. van Marle, The Development of the Italian Schools of Painting dl XIII (1931); P.
E. Kueppers, Die Tafelbilder des Domenico Ghirlandaio (Strassburg 1916); J. Lauts, Dom. Gh. (Wien 1943).