Winkler Prins Encyclopedie

E. de Bruyne, G.B.J. Hiltermann en H.R. Hoetink (1947)

Gepubliceerd op 28-12-2022

Beau BRUMMELL

betekenis & definitie

eigenlijk George Bryan (Londen i Juni 1778 - Caen 30 Mrt 1840) is de beroemdste — maar geenszins de eerste — der Engelse dandy’s (z dandy), toonaangever der herenmode onder koning George IV en gevierde „society lion”. Zijn vader was secretaris van lord North, zijn grootvader nog winkelier.

Hij studeerde in Eton, waar hij Buck (fat) werd genoemd, daarna te Oxford. Met 16 jaren is hij officier in het regiment van de prins van Wales, die zijn beschermer en vriend wordt; hij erft met zijn 25ste jaar 30000 pond, verlaat als kapitein de dienst en maakt dan van zijn vrijgezellenwoning in Mayfair het uitgelezen centrum van society-leven. De élégance van zijn kledij, vooral zijner zelfontworpen dassen, is spreekwoordelijk. Toch vermijdt hij al wat opzichtig is, en huldigt de eenvoud.

Hertoginnen en gravinnen vechten om zijn aanwezigheid op haar parties. Moore bezingt Beau Brummell, lord Byron noemt hem als een stralend voorbeeld. Met de prins van Wales, reeds prins-regent geworden, staat hij op schier onbeschaamd familiaire voet. Tot het tot een breuk tussen beiden komt: Brummell vlucht kort daarop, in 1816, voor zijn schuldeisers naar Calais, wordt na George IV’s dood in 1830 door protectie nog eens Brits consul te Caen, en eindigt in 1840 ellendig in een krankzinnigengesticht aldaar.

Aan hem is het te danken, dat de mannendracht haar beste stijl in eenvoud zoekt, en dat de lange pantalon de tot dien in zwang zijnde korte „breeches” heeft vervangen.Lit.: J. Barbey d’Aurevilly, Du Dandysme et de G. Br. (Paris 1845. nieuwe uitg. 1943); W. Jesse, Life of Br. (London 1886); R.

Boutet de Monval, B. Br. and his times (London 1908); O. Mann, Der moderne Dandy (1925); C. P. v.

Rossem, B. Br., the ,,prince of dandy’s” en Giacomo Casanova (Utrecht 1914); W. Connely, The reign of B. Br. (London 1940); Kathleen Campbell, Beau Brummell (London 1948).


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis?Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!