Hoogtepunten september 2009 betekenis & definitie

11 September
De koepel van het gemeenschapsonderwijs voert een totaalverbod in op het dragen van hoofddoeken en andere religieuze of levensbeschouwelijke symbolen. In scholen waar het totnogtoe voor moslimmeisjes wel was toegestaan om een hoofddoek te dragen, komt er een overgangsregeling voor één jaar. De koepel van het katholieke onderwijsnet voert geen algemeen hoofddoekenverbod in, maar staat wel toe dat dit er vanaf september 2010 komt voor alle Antwerpse scholen. Als tegenreactie roept de Antwerpse imman, Nordin Taouil, op om aparte moslimscholen op te richten.

17 September
President Barack Obama annuleert de aanleg van een Amerikaans raketschild in Polen en Tsjechië. Zijn voorganger George W. Bush had militaire installaties in die twee landen gepland om raketten die Iran of andere ‘schurkenstaten’ op Europa of de Verenigde Staten zouden afvuren te kunnen onderscheppen. Hij had hierdoor een politieke crisis met Rusland veroorzaakt, omdat Moskou vermoedde dat het schild in werkelijkheid was gericht tegen dat land.

22 September
De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Alberto Poch van luchtvaartmaatschappij Transavia wordt door de Spaanse politie opgepakt op de luchthaven van Valencia. Dat gebeurt op verzoek van de Argentijnse justitie, die hem verdenkt van het uitvoeren van zogeheten dodenvluchten tussen 1977 en 1979. Deze vonden plaats onder het beruchte regime (1976-1983) van de Argentijnse dictator Jorge Videla en hierbij werden politieke tegenstanders boven zee uit een vliegtuig geworpen.

24 September
Uit het Magrittemuseum in Jette, een deelgemeente van Brussel, wordt Olympia, een schilderwerk van René Magritte, gestolen. De twee daders bedreigen het personeel en de bezoekers in het museum, dat gelegen is in het voormalige woonhuis van Magritte, en gaan er met het schilderij vandoor. Ze verdwijnen spoorloos.

26 September
De Pools-Franse filmregisseur Roman Polanski (76) wordt in Zürich gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse justitie, die een proces uit 1977 wil voortzetten, waaraan hij zich door een vlucht naar Europa had weten te onttrekken. Polanski stond toen terecht wegens het plegen van ontucht, in zijn toenmalige woonplaats Los Angeles, met een dertienjarig meisje, Samantha Geimer.

30 September
Twee natuurrampen op één dag. Rond de stad Padang op Sumatra komen duizenden mensen om door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Ten minste 180.000 huizen raken ernstig beschadigd. In de Stille Zuidzee worden de Samoa-eilanden getroffen door een tsunami na een zeebeving met een kracht van 8,3, waarbij vijf tot zeven meter hoge vloedgolven grote gebieden met modder overspoelen. Er vallen zeker 177 doden.