Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten september 2008

betekenis & definitie

6 September
Ten minste negentig mensen komen om het leven als tientallen huizen in een sloppenwijk in de hoofdstad Caïro worden getroffen door grote stenen en rotsblokken. Ten minste acht ervan, elk met een geschat gewicht van zo’n 70 ton, komen los van de torenhoge kliffen.

7 September
De regering nationaliseert de twee grootste hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac. Minister Henry Paulson van Financiën verklaart dat Fannie Mae en Freddie Mac ‘zo groot en verweven met ons financiële systeem’ zijn dat een faillissement enorme problemen voor de financiële wereld zou veroorzaken, met alle nadelige economische gevolgen van dien.

10 September
Na dertig jaar voorbereiding wordt in Genève, bij het CERN, het Europees instituut voor deeltjesonderzoek, de grootste deeltjesversneller ter wereld in gebruik genomen, de zogenaamde Large Hadron Collider. Deze bestaat uit een 27 kilometer lange cirkelvormige baan op vijftig tot honderd meter diepte tussen het Meer van Genève en het Franse Juragebergte. Acht dagen later moet de deeltjesversneller wegens koelproblemen al weer worden stil gelegd.

14 September
De zakenbank Lehman Brothers gaat failliet, waardoor niet alleen 26.000 werknemers op straat komen te staan, maar ook de paniek toeneemt en de crisis overslaat naar de Europese en Aziatische financiële markten. Veel banken hebben grote belangen in Lehman Brothers en komen door het faillissement diep in de problemen met als gevolg dat het vertrouwen in de financiële wereld nog verder wordt ondermijnd en de koersen nog harder gaan dalen.

23 Septembet
De tweeëntwintigjarige scholier Matti Juhani Saari schiet in de plaats Kauhajoki, in het westen van Finland, tien van zijn medeleerlingen dood en pleegt vervolgens zelfmoord. Gealarmeerd door enkele filmpjes en boodschappen die hij op internet had gezet, had de politie hem de dag ervoor nog ondervraagd. De agenten hadden echter onvoldoende mogelijkheden om zijn wapen of zijn vergunning af te nemen. Pas na de schietpartij werd aan de hand van bij hem thuis gevonden teksten duidelijk dat Saari zijn actie al sinds 2002 had voorbereid.

26 September
Na een nieuwe rampdag op de beurs, met een dagverlies van meer dan 20 procent, ontslaat bank-verzekeraar Fortis zijn interimceo, Herman Verwilst. Amper twee maanden voordien had Verwilst het roer overgenomen van Jean-Paul Votron, die verantwoordelijk werd gesteld voor het gebrekkige financieringsplan bij de overname van het Nederlandse ABN AMRO. Omdat Verwilst geen kentering teweeg kon brengen, wordt hij vervangen door Filip Dierckx, de topmanager van Fortis Bank. Tegelijkertijd neemt de omstreden voorzitter van de raad van bestuur, graaf Maurice Lippens, ontslag. Twee dagen later moeten de regeringen van België, Nederland en Luxemburg ingrijpen om Fortis, dat met grote liquiditeitstekorten kampt, van de ondergang te redden. Ze pompen 11,2 miljard in het bedrijf, in ruil voor 49 procent van de aandelen. De Europese Commissie vaardigt een volledig verbod uit op de import van producten voor kinderen waarin Chinees melkpoeder is verwerkt. Aanleiding is het schandaal rond vergiftigd melkpoeder in China. Meer dan vijftigduizend baby’s waren daar ziek van geworden en van wie er dertienduizend in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Een aantal van hen overleed. De melkpoeder was besmet met de chemische stof melamine, die normaal gesproken werd gebruikt bij het maken van kunststof borden en bestek. Door melamine toe te voegen aan melk konden fabrikanten verhullen dat de melk met water was aangelengd.