Hoogtepunten september 2007 betekenis & definitie

1 September
Het Colombiaanse dagblad El Tiempo publiceert delen uit het dagboek van de Nederlandse Tanja Nijmeijer, die zich enige jaren daarvoor bij de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC) blijkt te hebben aangesloten. Bij een aanval van het Colombiaanse leger op een kamp van de linkse guerrillaorganisatie zijn de dagboeken buitgemaakt. In haar dagboek laat Tanja zich nogal negatief uit over de FARC en haar medestrijders.

3 September
Avonturier Steve Fossett (63) stijgt op in een klein vliegtuigje voor een verkenningsvlucht boven de woestijn van Nevada, maar keert niet terug. Fossett, die miljoenen verdiende met de handel in sojabonen en opties op de beurs van Chicago, heeft meer dan honderd wereldrecords op zijn naam, van sledehondenraces in Alaska tot de Franse autorace van Le Mans. Dagenlange zoektochten met vliegtuigen en helikopters blijken vergeefs. Fossett wordt niet gevonden en op 15 februari 2008 officieel doodverklaard.

24 September
Na weken van onrust en kleinere demonstraties gaan in de Birmese hoofdstad Rangoon (Yangon) naar schatting 100.000 mensen, onder wie 20.000 monniken de straat op. Ze ageren tegen de armoede, maar vooral tegen het regime, dat zij wanbeleid, corruptie en despotisme verwijten. Hoewel de demonstraties geweldloos verlopen, grijpt het leger enkele dagen later in. Militairen openen het vuur op demonstrerende monniken en burgers, waarbij doden vallen. Bij de presentatie van het rapport Identificatie met Nederland van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid houdt prinses Maxima een toespraak die veel stof doet opwaaien. Volgens prinses Máxima bestaat dé Nederlander helemaal niet. Met name Geert Wilders van de PVV is ontstemd over deze mening.