Hoogtepunten september 2003 betekenis & definitie

1 September
Volgens de eerste officiële schattingen heeft de hittegolf in augustus aan 11.435, meest oudere mensen het leven gekost. Vanaf vandaag verstrekken apotheken op recept marihuana voor medisch gebruik aan patiënten die als gevolg van ziekten als MS, kanker en aids langdurig hevige pijn lijden.

4 September
Op de aandeelhoudersvergadering van supermarktconcern Ahold ontstaat grote commotie over de excessieve beloning van de nieuwe bestuursvoorzitter, de Zweed Anders Moberg.

6 September
Israël probeert tevergeefs met een aanval met een F-16 gevechtsbommenwerper de hele Hamas-top, bijeen in Gaza, te liquideren. Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin raakt licht gewond.

10 September
Voor de Brusselse rechtbank gaat het proces van start tegen vijf rijkswachters die in september 1998 de 20-jarige asielzoekster Sémira Adamu tijdens haar repatriëring naar Nigeria in het vliegtuig met een kussen hebben verstikt. De affaire deed destijds de minister van Binnenlandse Zaken, Louis Tobback, ontslag nemen. Op de eerste dag van het proces wordt de video getoond waarop te zien is hoe de rijkswachters Sémira Adamu hardhandig in bedwang houden.

11 September
Minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh overlijdt aan de gevolgen van een aanslag die gisteren in een warenhuis in Stockholm op haar werd gepleegd.

17 September
Onder druk van de publieke opinie levert Anders Moberg, de nieuwe topman van Ahold, een deel van zijn exorbitante beloning in.

21 September
De NASA laat de in 1989 gelanceerde ruimtesonde Galileo verbranden in de dampkring van Jupiter om te voorkomen dat door een botsing aardse bacteriën op een maan van Jupiter terecht zouden kunnen komen. Op manen van Jupiter is vloeibaar water gevonden, waardoor er mogelijk een vorm van buitenaards leven zou kunnen bestaan.

24 September
In een open brief laten 27 Israëlische gevechtspiloten weten dat zij weigeren nog langer aanvallen boven de bezette gebieden uit te voeren vanwege het grote aantal burgerslachtoffers dat daarbij valt. Zij noemen de aanhoudende bezetting een gevaar voor de hele Israëlische samenleving.