Hoogtepunten september 2002 betekenis & definitie

4 September
De Haagse politie pakt in de Schilderswijk en Transvaal ruim 80 illegale Bulgaren op en stuurt hen een dag later per chartervliegtuig terug naar hun land.

10 September
Zwitserland treedt als 190ste lid toe tot de Verenigde Naties.

18 September
Het hof van beroep besluit de oorlogsmisdadiger Maurice Papon vrij te laten in verband met zijn hoge leeftijd en zwakke gezondheid. De celstraf wordt omgezet in huisarrest. Papon werd in 1998 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de deportatie van meer dan 1500 Franse joden naar Duitse concentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn vrijlating leidt tot een golf van protest.

20 September
Als reactie op een zelfmoordaanslag door Hamas in Tel Aviv, gisteren, waarbij vijf Israëliërs om het leven kwamen, blaast het Israëlische leger enkele gebouwen op van Arafats hoofdkwartier in Ramallah. Het leger omsingelt het hoofdkwartier, waarvan Arafats kantoor nog als laatste gebouw overeind staat, en eist de overgave van een aantal gezochte Palestijnen die zich daar hebben verschanst. Met het beleg wil Israël Arafat ertoe drijven vrijwillig in ballingschap te gaan. In de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië breekt bij de berg Kazbek een stuk van een gletsjer af en raast een muur van ijs, modder en rotsblokken met een snelheid van 100 km per uur naar beneden. 100 tot 150 mensen komen om het leven, onder wie het filmidool Sergej Bodrov.

24 September
Angela Merkel wordt tot voorzitter van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag gekozen.India. Bij een aanslag op een hindoetempel in Gandhinagar, in de deelstaat Gujarat, komen ca. 30 mensen om het leven en raken tientallen gewond.