Hoogtepunten september 2001 betekenis & definitie

11 September
De VS worden getroffen door een ongekende terroristische aanslag: terroristen vliegen kort na elkaar twee gekaapte passagiersvliegtuigen te pletter tegen de twee torens van het World Trade Center in New York, de Twin Towers, die kort daarna instorten. Een derde gekaapt passagiersvliegtuig boort zich in het Pentagon in Washington, terwijl een vierde gekaapt toestel neerstort op zo’n 130 km ten zuiden van Pittsburgh. Aanvankelijk wordt het aantal doden geschat op ca. 6000; later wordt dit aantal bijgesteld naar ca. 3000. Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeist, wordt onmiddellijk vermoed dat ze het werk zijn van de Saoedische terroristenleider Osama bin Laden, aan wie ook de aanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania worden toegeschreven en die zich schuilhoudt in Afghanistan. President Bush verklaart de oorlog aan het internationaal terrorisme. Vrijwel alle landen (met uitzondering van o.a. Irak) veroordelen de aanslagen en scharen zich achter de Verenigde Staten, die beginnen aan de vorming van een wereldbrede coalitie tegen het internationaal terrorisme.

19 September
Na de weigering van de Taliban om terroristenleider Osama bin Laden uit te leveren, sturen de VS gevechtsvliegtuigen naar het Midden-Oosten en Centraal-Azië, het begin van de opbouw van een strijdmacht in het gebied.

28 September
Bij een schietpartij in het lokale parlement van het Zwitserse kanton Zug komen 14 mensen, onder wie drie parlementsleden, om het leven. De aanslag is het werk van een boze
burger.