Hoogtepunten september 2000 betekenis & definitie

14 September
De New Yorkse beurswaakhond SEC start een onderzoek naar de boekhouding van het Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie Speech Products. De dag daarop krijgt het aandeel een nieuwe opdoffer door een tweede negatief artikel in The Wall Street Journal. De krant schrijft o.m. dat de klanten van LHSP in Singapore spookbedrijven zijn.

15 September
In Sydney vindt de openingsceremonie plaats van de 24ste Olympische Zomerspelen.

21 September
De Franse politie dropt stiekem 45 illegale vluchtelingen op Belgisch grondgebied, maar de zaak lekt uit. Belgiƫ versterkt de grenscontroles. Frankrijk geeft toe in de fout te zijn gegaan.

27 September
In Antwerpen installeert de liefdadigheidsorganisatie Moeders voor Moeders een zgn. vondelingenluik, waar pasgeborenen anoniem kunnen worden achtergelaten. Dit lokt een hevige controverse uit. Griekenland. Een ramp met een Griekse veerboot bij het eiland Paros kost aan zeker zestig mensen het leven. Het schip voer in zwaar weer op de rotsen en zonk binnen twintig minuten. Er waren ongeveer 530 mensen aan boord. De kapitein en vier bemanningsleden zijn gearresteerd.

28 September
In een referendum stemt ruim 53% van de kiezers tegen invoering van de euro. Israƫl. Een bezoek van de rechtse oppositieleider Sharon aan de Tempelberg wordt door de Palestijnen gezien als een provocatie en is de aanleiding tot de hevigste onlusten sinds de Intifadah van 1987.