Hoogtepunten oktober 2010 betekenis & definitie

14 Oktober
Als laatste mijnwerker komt in Copiapó de vierenvijftigjarige opzichter Luis Urzua boven de grond. Hiermee zijn alle 33 mijnwerkers die 69 dagen op een diepte van meer dan zeshonderd meter vastzaten in een ingestorte mijngang gered. ‘Ik draag mijn dienst over aan u en hoop dat dit nooit meer gebeurt,’ zei Urzua tegen de Chileense president Sebastián Piñera, die alle geredde mijnwerkers persoonlijk begroette.

17 Oktober
‘De poging om een multiculturele samenleving in Duitsland op te bouwen en naast elkaar te leven, is mislukt, volkomen mislukt,’ aldus bondskanselier Angela Merkel. Volgens haar heeft Duitsland zichzelf een tijd voor de gek gehouden door te denken dat de gastarbeiders die in de jaren zestig naar het land kwamen weer weg zouden gaan. Merkel sluit daarmee aan bij eerdere uitspraken van Duitse politici. Een week eerder zei Horst Seehofer, leider van regeringspartij CS: ‘Multiculti is dood’.

28 Oktober
Op Java barst de vulkaan Merapi opnieuw uit, net nadat duizenden Javanen terugkeren naar hun dorpen na een eerdere uitbarsting enkele dagen eerder. Het aantal doden stijgt hierdoor naar 38. Meer dan 50.000 mensen moeten vluchten.