Hoogtepunten oktober 2009 betekenis & definitie

6 Oktober
Werknemers van France Telecom gaan in staking en demonstreren in Parijs en verscheidene provinciesteden tegen de slechte arbeidsomstandigheden in het telecombedrijf. Werknemers klagen over stress, prestatiecultuur en constante reorganisaties waardoor personeel regelmatig gedwongen moet verhuizen. Hiermee samenhangend hadden zich in de voorafgaande twintig maanden 24 zelfmoorden onder het personeel voorgedaan.

8 Oktober
Bekend wordt dat de stichting die de brievenbusfirma’s op het Kanaaleiland Guernsey beheert, waardoor de in Londen woonachtige prinses Christina minder vermogensbelasting in Groot-Brittannië hoeft te betalen niet langer als vestigingsadres paleis Noordeinde, het werkplaleis van koningin Beatrix, zal hebben. De belastingroute zal in plaats daarvan gaan lopen via een vermogensbeheerder in Eindhoven.

9 Oktober
De rechtbank in Zutphen veroordeelt Ron P. tot vijftien jaar gevangenisstraf voor de moord in januari 1994 op de drieëntwintigjarige stewardess Christel Ambrosius. Voor deze moord, die bekend staat als de Puttense moordzaak, hadden twee mannen al zeven jaar in de gevangenis gezeten. In 2002, nadat de mannen hun volledige straf hadden uitgezeten, voordeelde het gerechtshof in Leeuwarden dat zij onschuldig waren. Een spermadruppel op het lichaam van het slachtoffer bleek niet van hen afkomstig. In 2008 kon worden aangetoond dat de druppel afkomstig was van Ron P. Justitie kwam hem op het spoor doordat hij DNA had moeten afstaan, toen hij was veroordeeld voor mishandeling van zijn partner.

11 Oktober
Tijdens een misviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome wordt pater Damiaan, geboren in het Brabantse Tremelo als Jozef De Veuster, heilig verklaard door paus Benedictus XVI. Sint-Damiaan wordt de patroonheilige van de melaatsen en de aidspatiënten. Damiaan werkte zestien jaar in een melaatsenkolonie op Hawaï, waar hij in 1889 zelf aan de ziekte bezweek. Zijn heiligverklaring steunt op de erkenning, door de Medische Commissie van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, van de genezing van de Hawaïaanse vrouw Audrey Toguchi als een mirakel, toegeschreven aan Damiaan.

19 Oktober
De Dirk Scheringa Bank uit het Noord-Hollandse Wognum wordt failliet verklaard. De bank was in de problemen gekomen door schandalen over woekerprovisies op koopsompolissen die klanten moesten afsluiten in combinatie met een hypotheek. Op 1 oktober riep bedrijfsfraudespecialist Pieter Lakeman via het televisieprogramma Goedemorgen Nederland klanten op hun spaargeld weg te halen bij de bank. Binnen een dag werd er voor een bedrag van zeventig miljoen euro van de rekeningen gehaald, wat het begin van het einde was van de bank.

26 Oktober
Het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag begint met het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadžic. Hij staat terecht voor elf aanklachten, waaronder het begaan van genocide, oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid tijdens de Bosnische burgeroorlog in de jaren negentig van de twintigste eeuw.

31 Oktober
De Belgische en Nederlandse ministers van Justitie ondertekenen een samenwerkingsakkoord over de tijdelijke overbrenging van Belgische gedetineerden naar een leegstaande gevangenis in Tilburg. In afwachting van de bouw van nieuwe gevangenissen huurt de Belgische overheid daar 500 cellen. Het akkoord kost de Belgische overheid dertig miljoen euro aan huurprijs per jaar.