Hoogtepunten oktober 2008 betekenis & definitie

3 Oktober
De Nederlandse overheid neemt alle Nederlandse onderdelen van de Fortis-groep over (bank en verzekeringen, inclusief ABN AMRO) en betaalt daar 16,8 miljard euro voor. Alle andere onderdelen van de Fortis Holding blijven in handen van de Belgische en Luxemburgse overheid.

5 Oktober
Het Franse BNP Paribas neemt een belang van 75 procent in Fortis Bank België en neemt alle verzekeringsactiviteiten uit de Fortis Holding over. BNP Paribas betaalt in aandelen zodat de Belgische staat in ruil 11,2 procent van de Franse bank-verzekeraar in handen krijgt. De duizenden aandeelhouders van Fortis zien hun belegging helemaal uitgekleed worden.

6 Oktober
Wereldwijd worden alle spaartegoeden van de IJslandse internetspaarbank Icesave door moederbedrijf Landsbanki bevroren en worden in Nederland geen financiële transacties meer doorgevoerd. Icesave is sinds vier maanden actief op de Nederlandse markt en trok spaarders aan door een rente te bieden die hoger lag dan die bij Nederlandse banken. In Nederland gaat het om tussen de 1,6 miljard en 1,7 miljard euro van zo’n honderdtwintigduizend rekeningen.

9 Oktober
Door het faillissement van de IJslandse Kaupthing Bank hebben twintigduizend Belgische klanten geen toegang meer tot hun spaargeld. Omdat Kaupthing in België actief was als een dochterbedrijf van de Luxemburgse Kaupthing Bank, geldt de Belgische overheidsgarantie op spaardeposito’s (tot
100.000 euro) niet.

11 Oktober
De controversiële extreemrechtse leider Jörg Haider, gouverneur van de provincie Karinthië, rijdt in de vroege ochtend in de buurt van Klagenfurt met zijn auto tegen een betonnen paal en vindt de dood. Nader onderzoek wijst uit dat hij reed met een snelheid van 142 kilometer per uur, meer dan het dubbele van de voorgeschreven 70 kilometer. Voorts had hij vier maal de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed.

15 Oktober
De wereldberoemde Spaanse Rijschool in Wenen presenteert voor het eerst twee vrouwen die de ruiteropleiding hebben voltooid. Het 436 jaar oude instituut is altijd een mannenbolwerk geweest, maar de nieuwe directeur sinds bijna een jaar, Elisabeth Guertler, gooide de ramen open.

20 Oktober
Twee leiders van de Arabisch-Europese Liga, Dyab Abou Jahjahn Ahmed Azouz, worden door het hof van beroep in Antwerpen vrijgesproken, nadat ze in eerste aanleg tot een jaar gevangenisstraf waren veroordeeld wegens het aanzetten tot geweld tijdens rellen met jonge allochtonen in Borgerhout in 2002.