Hoogtepunten oktober 2007 betekenis & definitie

1 Oktober
Het voormalige VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali keert vanuit de Verenigde Staten naar Nederland terug. Reden is dat de minister van Justitie niet langer bereid is de kosten te betalen voor de beveiliging die zij sinds haar vertrek naar dat land in september 2006 krijgt.

11 Oktober
Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neemt een resolutie aan waarin de moord op anderhalf miljoen Armeniërs in de periode 1915-1917 bestempeld wordt als genocide. De Turkse regering reageert woedend en roept haar ambassadeur in de Verenigde Staten terug voor overleg.

15 Oktober
Oud-minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk zegt haar lidmaatschap van de VVD op, nadat het hoofdbestuur haar een royementsprocedure in het vooruitzicht stelde als zij haar kamerzetel niet zou opgeven. Deze had zij op persoonlijke titel behouden nadat de kamerfractie van de partij op 14 september het vertrouwen in haar had opgezegd. Daardoor ontstond de uitzonderlijke situatie dat er twee verschillende VVD-fractieswaren. Twee dagen later maakt Verdonk de naam bekend van de door haar opgerichte nieuwe politieke beweging: Trots op Nederland.

18 Oktober
De Pakistaanse oud-premier Benazir Bhutto keert terug na acht jaar ballingschap in Dubai, om mee te doen aan de verkiezingen die in het vooruitzicht zijn gesteld door president Pervez Musharraf. Enkele uren na haar aankomst is zij het doelwit van een zelfmoordaanslag. Er vallen 136 doden en 325 gewonden. Benazir Bhutto zelf blijft ongedeerd.

19 Oktober
Een grote brand legt het Armando Museum in Amersfoort in de as. Vrijwel de gehele collectie gaat in vlammen op.

28 Oktober
De zware misdadiger Nordin Benallal (27 jaar) ontsnapt voor de vierde keer uit een Belgische gevangenis. Handlangers halen hem op spectaculaire wijze met een helikopter en - als die crasht – met een vluchtauto weg op de binnenplaats van de gevangenis van Ittre. Twee dagen later wordt Benallal gevat in Den Haag. De plaatselijke politie pakt hem bij toeval op na een gewapende overval op een motorenzaak.