Hoogtepunten oktober 2005 betekenis & definitie

4 Oktober
Prinses Mathilde, de echtgenote van kroonprins Filip, bevalt in het Erasmus-ziekenhuis van Anderlecht van een derde kindje. De kleine prins luistert naar de namen Emmanuel Leopold Guillaume François Marie. Hij wordt de nummer vier in lijn voor de troonopvolging, na zijn vader, zusje Elisabeth en broertje Gabriël.

8 Oktober
Een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter richt enorme verwoestingen aan in het door India en Pakistan betwiste Kashmir. Uiteindelijk blijken ruim 74.000 mensen het leven te hebben verloren.

13 Oktober
Als onderdeel van de hervorming van de inlichtingendiensten wordt de oprichting bekend gemaakt van de National Clandestine Service (NCS), een organisatie die Amerikaanse spionageactiviteiten in het buitenland gaat coördineren. Het gaat hier niet om spionage met technologische middelen, maar om menselijke spionnen. De NCS valt onder de verantwoordelijkheid van inlichtingendienst CIA, maar zal ook buitenlandse spionage door de FBI en het Pentagon coördineren.

14 Oktober
De Nationale Recherche arresteert zeven mensen in Amsterdam, Den Haag, Leiden en Almere op verdenking van het voorbereiden van aanslagen. Het gaat om vijf mannen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar en een vrouw van 24 jaar. Onder de arrestanten bevindt zich de negentienjarige Samir A., die op 6 april door de Rotterdamse rechtbank werd vrijgesproken van terrorisme.

27 Oktober
Bij een felle brand in het Justitieel Complex Schiphol in Oude Meer komen elf gedetineerden om het leven, afkomstig uit Bulgarije, de Dominicaanse Republiek, Georgië, Libië, Oekraïne, Roemenië, Suriname en Turkije. Vijftien anderen, onder wie ook hulpverleners, raken gewond. De omgekomenen waren, naast drugskoeriers en mensen die om andere redenen op Schiphol werden aangehouden, illegalen die er waren opgesloten omdat ze als asielzoeker waren uitgeprocedeerd. In de Franse voorstad Clichy-sous-Bois breken rellen uit, nadat twee jongens van vijftien en zeventien jaar om het leven zijn gekomen door electrocutie in een transformatorhuis. Zij waren op de vlucht voor de politie, die in de wijk identiteitscontroles uitvoerde. Clichy-sous-Bois is een van de armste (immigranten) steden rond Parijs. In de daaropvolgende dagen breken ’s nachts gevechten uit tussen jongeren en politie, waarbij elke nacht tientallen auto’s uitbrandden.