Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten oktober 2003

betekenis & definitie

2 Oktober
In het tv-programma van Peter R.de Vries verklaart een voormalige lijfwacht van de in 1991 doodgeschoten topcrimineel Klaas Bruinsma dat de verloofde van prins Johan Friso, Mabel Wisse Smit, in de periode 1989–1990 een intieme relatie had met Bruinsma.

5 Oktober
Een dag na een Palestijnse zelfmoordaanslag in een restaurant in Haifa, waarbij 19 Israëliërs om het leven kwamen en 60 gewond raakten, bombardeert de Israëlische luchtmacht een Palestijns kamp in Syrië. Syrië dient een klacht in bij de VN-Veiligheidsraad.

6 Oktober
In de Amsterdamse wijk De Pijp wordt drugsverslaafde Anja Joos het slachtoffer van zinloos geweld. Zij wordt door een groep Marokkaanse jongens doodgeschopt. Aanleiding was het feit dat zij een supermarkt van Dirk van den Broek had verlaten met een blikje bier, waarvan men ten onrechte dacht dat ze dat niet had betaald.

14 Oktober
De staatsveiligheid geeft toe zich vergist te hebben in de zaak van Soetkin Collier, de zangeres van Urban Trad. Het dossier over vermeende sympathieën met extreem-rechtse groeperingen, waardoor Collier in mei niet meemocht met Urban Trad naar het Eurovisiesongfestival, bleek niet juist.

15 Oktober
De veerboot die vaart tussen Manhattan en Staten Island ramt bij zwaar weer in volle vaart een betonnen pier. Ten minste 10 mensen komen om het leven, meer dan 30 raken gewond. Na het ongeluk vlucht de kapitein en doet thuis een zelfmoordpoging.

17 Oktober
Met het plaatsen van een 65 m hoge spits is het Taipei 101-gebouw het hoogste ter wereld. Het 508 m hoge gebouw, in de vorm van een bamboestengel, telt 101 verdiepingen en heeft 34 liften, die een snelheid van 60 km per uur halen.

26 Oktober
Bij een raketaanval op het Rashid Hotel in Bagdad, waar zich op dat moment de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Paul Wolfowitz bevindt, wordt een hoge Amerikaanse militair gedood en raken 18 mensen gewond. Wolfowitz blijft ongedeerd. Een dag later, op de eerste dag van de islamitische vastenmaand ramadan, komen bij vijf aanslagen in het centrum van Bagdad ongeveer 40 mensen om het leven en raken meer dan 220 mensen gewond. De zwaarste aanslag is die op het hoofdkantoor van het Internationale Rode Kruis, waar een ambulance vol met explosieven de toegangspoort ramt. Ten minste 12 mensen, voor het merendeel Irakezen, worden hier gedood.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.