Hoogtepunten oktober 2002 betekenis & definitie

6 Oktober
Prins Claus overlijdt in het AMC te Amsterdam aan de gevolgen van een longontsteking en de ziekte van Parkinson. In de dagen erna trekken zo’n 90.000 mensen langs de baar in Paleis Noordeinde.

9 Oktober
De gemeenteraad van Amsterdamgaat na lang aarzelen akkoord met de aanleg van de Noord-Zuidlijn, de ondergrondse metrolijn tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid.

12 Oktober
Bij twee bomexplosies in het uitgaanscentrum van Kuta, op Bali, komen meer dan 180 mensen, vooral Australische toeristen, om het leven. Meer dan 300 mensen raken gewond.

17 Oktober
De vijfjarige Tabita Mubilanzila wordt door de Dienst Vreemdelingenzaken uitgewezen en alleen op een vliegtuig naar Kinshasa gezet. Na protest van mensenrechtenorganisaties zorgt premier Verhofstadt ervoor dat het meisje naar haar moeder in Canada kan gaan.

23 Oktober
Een groep van ca. 50 gewapende Tsjetsjenen, mannen en vrouwen, gijzelt in een theater in Moskou ten minste 750 musicalbezoekers. Zij eisen beëindiging van de oorlog in Tsjetsjenië en dreigen het gebouw op te blazen en de gijzelaars te doden als veiligheidstroepen het theater zouden bestormen.

24 Oktober
De politie arresteert in de staat Maryland twee mannen, een 41-jarige Golfoorlogveteraan en een 17-jarige Jamaicaan, die ervan verdacht worden de afgelopen weken in en rond Washington 13 mensen te hebben neergeschoten, van wie er tien overleden. Hiermee komt een eind aan de angst voor de mysterieuze sluipschutter die Washington en omgeving sinds 2 oktober in een wurggreep hield. Willekeurige mensen werden steeds van grote afstand en met slechts één schot neergeschoten.

26 Oktober
Elitecommando’s bestormen het theater waar ca. 50 Tsjetsjenen meer dan 750 musicalbezoekers gijzelen. Om de Tsjetsjenen buiten gevecht te stellen, is via het ventilatiesysteem van het theater een gas de zaal in gespoten. Bij de bestorming worden alle Tsjetsjeense gijzelnemers gedood. Ook 128 gijzelaars komen om het leven, de meesten als gevolg van het inademen van het gas. De Russen weigeren bekend te maken welk gas is gebruikt, zodat mensen in de ziekenhuizen niet doelgericht kunnen worden behandeld.

27 Oktober
Een van de zwaarste stormen van de afgelopen 12 jaar zorgt voor veel schade en overlast. Vijf mensen komen om het leven, van wie drie door vallende bomen of takken.