Hoogtepunten oktober 2001 betekenis & definitie

5 Oktober
In Florida overlijdt een 63-jarige Amerikaan aan miltvuur (antrax). Het is de eerste keer in 25 jaar dat iemand in de VS aan deze ziekte overlijdt. Even later wordt ook bij een collega van de man miltvuur geconstateerd. De FBI stelt een onderzoek in. De twee gevallen van miltvuur zouden kunnen wijzen op een bioterroristische aanslag.

7 Oktober
De VS en Groot-Brittannië voeren de eerste bombardementen uit op terroristische bases en militaire doelen in Afghanistan, met als doel de zich daar schuilhoudende terroristenleider Osama bin Laden in handen te krijgen, diens Al Qaidaorganisatie te vernietigen en het Talibanregime ten val te brengen. De operatie krijgt de codenaam Enduring Freedom. Tegelijkertijd zullen ook voedselpakketten voor de Afghaanse bevolking worden gedropt.

22 Oktober
Op de televisie en in andere media wordt de reconstructie van het hoofdje van het vermoorde ‘meisje van Nulde’ getoond. Hiermee hoopt de recherche haar identiteit te achterhalen. De romp van dit vijf- tot zevenjarige meisje was 27 augustus door passanten gevonden bij strand Nulde aan het Veluwemeer. Ledematen en hoofd ontbraken. Drie dagen later vond een visser het hoofdje van het kind in het water van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Op 13 oktober vonden kinderen in het Veluwemeer bij Harderwijk een handje, vermoedelijk eveneens afkomstig van het vermoorde meisje.

24 Oktober
Lernout & Hauspie wordt door de handelsrechtbank van Ieper failliet verklaard. Er worden vijf curatoren aangesteld. Zwitserland. Bij een brand in de Gotthardtunnel, na een botsing tussen twee vrachtauto’s, vallen ten minste elf doden.

25 Oktober
In het Brusselse Erasmusziekenhuis wordt Elisabeth Thérèse Marie Hélène geboren, het eerste kind van kroonprins Filip en prinses Mathilde.