Hoogtepunten november 2010 betekenis & definitie

7 November
Door heilig water te sprenkelen in het middenschip, terwijl een enorm orgel speelt en drie koren zingen voor 6500 gasten, wijdt Paus Benedictus XVI in Barcelona de Sagrada Familiakerk van architect Gaudi in als basiliek. De bouw begon in 1882 en zal nog minstens vijftien jaar duren. Er komt nog een centrale toren met een kruis dat een hoogte van 170 meter moet bereiken met daaromheen achttien torens. Architect Gaudi kwam in 1926 om het leven bij een tramongeluk. Hij is begraven in het
gebouw.

13 November
Langdurige en hevige regenval zorgt voor zware wateroverlast in de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Henegouwen. Het kanaal Brussel-Charleroi stroomt over, waardoor de Zennevallei over vele kilometers blank komt te staan. Ook in de Denderstreek lopen hele wijken onder water. In twee dagen tijd worden 2000 woningen ontruimd. In ruim 4000 woningen stroomt het water binnen. Brandweer en politie krijgen hierbij hulp van het leger. In Henegouwen vallen drie doden. Ook in het Vlaamse Oost-Malle is er een verdrinkingsdode. De materiële schade wordt op 150 miljoen euro geraamd. Een week na de waterellende krijgen honderden getroffen bewoners van hun verzekeringsmaatschappij te horen dat hun schade niet zal worden vergoed omdat ze (onterecht) hebben gebouwd in een natuurlijk overstromingsgebied. Birma Na zeven jaar wordt het huisarrest van de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi door het militaire regime opgeheven en kan zij verschijnen aan de poort van haar woning om de honderden aanhangers die zich daar hebben verzameld te begroeten. Ze zei bereid te zijn met iedereen te praten omdat ze jegens niemand een persoonlijke wrok heeft. ‘We moeten samenwerken om ons doel te bereiken,’ verklaarde de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede van 1991.

23 November
Noord-Korea bestookt met zware artillerie het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong in de Gele Zee, vlak bij de betwiste zeegrens tussen de twee landen. Bij de aanval met zeker tweehonderd granaten komen twee Zuid-Koreaanse militairen om het leven. Enkele dagen eerder was bekend geworden dat een Amerikaanse nucleaire wetenschapper, Siegfried Hecker, op bezoek in Noord-Korea door zijn gastheren was verrast met een rondleiding door een geheim nieuw complex waar uranium wordt verrijkt met tweeduizend recent geïnstalleerde centrifuges.

26 November
Ex-politieman Sander V, die op 10 maart de twaalfjarige Milly Boele ontvoerde en vermoordde, wordt door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot 18 jaar cel en tbs. Hij wordt schuldig bevonden aan moord, aanranding, vrijheidsberoving en het verbergen van het lichaam in zijn achtertuin.