Hoogtepunten november 2009 betekenis & definitie

5 November
Op Amerika’s grootste militaire basis, Fort Hood in Texas, vuurt majoor Nidal Malik Hasan met twee handwapens op militairen die spoedig naar Afghanistan of Irak zouden vertrekken. Er vallen 13 doden en 28 gewonden. Een politieagente schiet de man neer en weet zo een einde aan het geweld te maken. De dader is moslim en wil niet naar Irak.

17 November
Wegens overspel wordt in Somalië een twintigjarige vrouw gedood door steniging. Haar vriend (29) krijgt honderd zweepslagen. De straffen worden voltrokken in de stad Wajid voor zo’n 200 toeschouwers. Een rechter van de islamistische opstandelingen van al-Shabab had de vonnissen uitgesproken. Al-Shabab, dat banden zou onderhouden met Al Qaida, heeft de macht in het zuiden en midden van Somalië en heeft daar een conservatieve versie van de islamitische sharia ingevoerd. Bij zijn terugtreden bood hij de koningin en zijn medeparlementariërs excuses aan.

19 November
Op een top in Brussel wordt de Belgische premier Herman Van Rompuy door de leiders van de 27 EU-landen verkozen tot de allereerste permanente voorzitter van de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders. De functie van minister van Buitenlandse Zaken viel toe aan de Britse sociaaldemocrate en huidige eurocommissaris voor Handel Catherine Ashton. Van Rompuy neemt na amper elf maanden ontslag als Belgisch regeringsleider.

20 November
Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima laten weten hun vakantiehuis in Mozambique te verkopen. De villa maakt deel uit van een vastgoedproject op het schiereiland Machangulo, waarvan ook de lokale bevolking zou profiteren vanwege de werkgelegenheid en de aanleg van een school en een ziekenhuis. De koop van het huis stuitte echter in de Tweede Kamer op kritiek door de vermenging van ondernemersactiviteit, toerisme en ontwikkelingshulp. Bovendien was te horen dat het niet gepast zou zijn om een luxeverblijf te laten bouwen in een zo arm land als Mozambique.

29 November
Meer dan 57% van de kiezers en 22 van de 26 kantons stemmen positief in een referendum over een voorstel van de Zwitserse Volkspartij om het bouwen van minaretten te verbieden. De extreemrechtse Volkspartij beschouwt minaretten als een teken van islamisering van het land. In Zwitserland wonen ongeveer 400.000 moslims en het land telt niet meer dan vier minaretten.