Hoogtepunten november 2007 betekenis & definitie

1 November
De meer dan honderd kinderen die de Franse hulporganisatie L’Arche de Zoé vanuit Tsjaad naar Frankrijk wilde brengen voor adoptie, blijken geen weeskinderen uit Darfur te zijn. Inmiddels zitten zes hulpverleners van de organisatie al sinds eind oktober vast in een Tsjadische gevangenis.

10 November
Tijdens een bijeenkomst van Spaanse, Portugese en Latijns-Amerikaanse leiders in Chili valt de Spaanse koning Juan Carlos uit tegen de Venezolaanse president Chávez. De koning zegt dat Chávez zijn mond moet houden, nadat deze herhaaldelijk het betoog van de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero had onderbroken en diens voorganger José Maria Aznar daarbij had gekwalificeerd als ‘fascist’.

11 November
Tijdens een storm zinkt een olietanker in de Zwarte Zee. Duizenden tonnen stookolie zijn in zee terecht gekomen. Zeker 30.000 vogels zijn door de olie gestorven en ook de zeldzame Zwarte Zee-dolfijn wordt door de ramp in zijn bestaan bedreigd.

16 November
De rechtbank in Den Haag spreekt gezinsvoogd Mieke A. vrij van schuld aan de dood van het driejarige meisje Savanna in september 2004. De dood van het kind, dat structureel ondervoed en langdurig mishandeld was door haar moeder en stiefvader, veroorzaakte destijds grote opschudding. Het kind vond uiteindelijk de dood toen de moeder haar een washandje in de mond propte en met tape dichtplakte. In de rechtszaak tegen de gezinsvoogd ging het om haar veronderstelde nalatigheid door niet op tijd en niet effectief in te grijpen.

17 November
In de vondelingenschuif van de Antwerpse vzw Moeders voor Moeders wordt een baby aangetroffen. Het jongetje van vijf dagen oud krijgt de naam Thomas Nicolaas De Kleine. Het is de eerste keer dat gebruik gemaakt wordt van de vondelingenschuif, die eind september 2000 in gebruik werd genomen.

29 November
Een immens groot naziarchief van het Rode Kruis wordt opengesteld voor overlevenden van de Holocaust en historici. Het archief is gevestigd in de Duitse badplaats Bad Arolsen.