Hoogtepunten mei 2000 betekenis & definitie

3 Mei
In Kamp Zeist begint het proces tegen de twee Libiërs die verantwoordelijk worden gehouden voor de bomaanslag op een Amerikaanse Boeing-747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie in 1988, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. Het stukje Nederland is tijdens het proces juridisch gezien Schots grondgebied, volgens een overeenkomst tussen Den Haag en Londen.

4 Mei
Het computervirus I love you heeft zich razendsnel via e-mail over de aardbol verspreid. Het legde onder meer het computersysteem van het Britse parlement lam. Een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven is eveneens getroffen. Groot-Brittannië Labour-rebel Ken Livingstone wordt gekozen tot burgemeester van Londen.

12 Mei
Na 9 jaar procederen tegen de Nederlandse staat wordt journalist Willem Oltmans door een onafhankelijke arbitragecommissie in het gelijk gesteld. De overheid moet hem 8 mln. gulden uitkeren als vergoeding voor het feit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds 1958 stelselmatig via tegenwerking en verdachtmakingen zijn werk als journalist in het buitenland onmogelijk heeft gemaakt.

13 Mei
Enschede wordt getroffen door een ramp van ongekende omvang. Een brandje op het terrein van vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in de wijk Roombeek mondt uit in explosies, die in de buurt een enorme ravage aanrichten. Zo’n 400 huizen liggen in puin en ruim duizend woningen hebben schade. Hulpverleners bergen 15 doden, het aantal gewonden ligt boven de 500, terwijl minstens 200 mensen worden vermist.

28 Mei
Een zware zuidwesterstorm kost drie mensen het leven en richt voor miljoenen guldens schade aan.

31 Mei
Prins Laurent legt de eed af als senator van rechtswege en pleit voor een beleid dat milieu en sociale rechtvaardigheid verzoent. Eerste-minister Jean-Luc Dehaene (CVP) blijft demonstratief afwezig.