Hoogtepunten maart 2009 betekenis & definitie

3 Maart
In Keulen stort het gebouw van het stadsarchief, gehuisvest in een flatgebouw uit 1971, volledig in. Dit gebeurt ook met aangrenzende huizen. Er ontstaat een gat van dertig meter diep. De ramp werd veroorzaakt door het boren van een metrotunnel voor een nieuw stadsspoor vlak langs het archief.

8 Maart
Minstens 88 mensen vinden de dood wanneer een man op een fiets zichzelf opblaast bij de politieacademie in Bagdad, waar veel sollicitanten bij de ingang staan te wachten. De school was drie maanden eerder ook al het doelwit van een aanslag geweest.

11 Maart
De zeventienjarige Tim Kretschmer, gehuld in zwarte gevechtsuitrusting, rent om half tien in de ochtend zijn oude middelbare school in het stadje Winnenden binnen en doodt met een vuurwapen negen leerlingen en drie docenten. Terwijl commando’s, geassisteerd door helikopters en honden, hem achtervolgen, doodt hij in het wilde weg nog drie anderen, voordat hij zover in het nauw wordt gedreven dat hij de hand aan zichzelf slaat.

19 Maart
Het Braziliaanse hooggerechtshof erkent het grondeigendom van de bewoners van het Raposa Serra do Sol-reservaat in het Amazonegebied. Zij claimden het grondgebied als dat van hun voorouders. Volgens waarnemers zou deze rechterlijke uitspraak verregaande consequenties kunnen hebben voor de toekomst van het natuurgebied, dat wel wordt aangeduid als de ‘longen van de wereld’.