Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten maart 2008

betekenis & definitie

2 Maart
Israël beëindigt een op 27 februari begonnen militair offensief, met 2000 militairen het grootste offensief in Gaza sinds Israël het gebied in 2005 had verlaten. Aanleiding waren de raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël. Er vielen 117 Palestijnse slachtoffers, voor de helft burgers.

5 Maart
Nederland TNT Post en ING maken bekend de laatste 250 postkantoren te zullen sluiten. Hierbij gaan 1850 banen verloren. De sluiting zal zo’n vijf jaar in beslag nemen.

12 Maart
Een dolfijn redt een gestrande potvis en haar kalf door hen tussen zandbanken door te loodsen naar open zee. De dieren leken met elkaar te communiceren, verklaarde een van de reddingswerkers die het eerder niet gelukt was de potvis naar diepere wateren te leiden.

14 Maart
Met gebruik van tanks slaat het Chinese leger een opstand in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa met harde hand neer en stelt de avondklok in. De opstand was uitgebroken, nadat op 10 maart zo’n driehonderd boeddhistische monniken uit het klooster Drepung naar het centrum van de hoofdstad Lhasa waren getrokken om openlijk de mislukte opstand van 1959 te herdenken, waardoor uiteindelijk hun spiritueel leider, de Dalai Lama, naar India moest vluchten. Volgens Tibetaanse ooggetuigen worden tientallen demonstranten doodgeschoten.

19 Maart
Chantal Sébire, een tweeënvijftigjarige lerares en moeder van drie kinderen, overlijdt thuis ‘op onnatuurlijke wijze’, twee dagen nadat haar euthanasieverzoek door de rechter is afgewezen. Sébire had een zeldzame tumor in haar gezicht waardoor ze blind en mismaakt was en ondragelijke pijn leed. In een televisieuitzending in februari had ze een oproep gedaan om waardig te mogen sterven, maar de Franse wet staat geen euthanasie toe. De kwestie leidt tot heftige openbare debatten.