Hoogtepunten maart 2005 betekenis & definitie

4 Maart
Amerikaanse soldaten in Irak openen het vuur op een auto met daarin de zojuist bevrijde Italiaanse gijzelaar Giuliana Sgrena en de geheim agent die haar begeleidde, Nicola Calipari. Hierbij komt Calipari om het leven. Volgens de Amerikanen kwam de auto met grote snelheid aanrijden op een wegblokkade en negeerde de chauffeur de stoptekens. Volgens de Italianen reed de auto slechts 40 kilometer per uur en openden de Amerikanen het vuur zonder waarschuwing vooraf. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse zaken eist van de Verenigde Staten dat de daders worden opgespoord en bestraft.

8 Maart
Troepen van de Russische veiligheidsdienst FSB doden in het dorp Tolstoi-Joert Aslan Maschadov, de opperbevelhebber van de Tsjetsjeense rebellen. Maschadov (53) gold als een relatief gematigde leider en een voorstander van beëindiging van de Tsjetsjeense oorlog door onderhandelingen.

10 Maart
In 750 dorpen beginnen de traditionele ‘gacaca’-rechtbanken met de verhoren van verdachten die hadden deelgenomen aan de volkerenmoord in 1994. Tijdens deze genocide waren tussen april en juli 1994 ruim 900.000 mensen, grotendeels Tutsi’s en gematigde Hutu’s, vermoord. De gacaca is de benaming voor het grasveld in het dorp waarop de dorpsoudsten van oudsher beraadslagen en rechtspreken.

13 Maart
Het onafhankelijke Tweede-Kamerlid Geert Wilders presenteert het programma voor zijn partij Groep Wilders. Hij wil niet dat ‘een elite van bange en laffe mensen dit land nog langer schaakt’ en pleit in zijn programma voor halvering van het aantal ambtenaren, afschaffing van de Eerste Kamer, invoering van bindende referenda en afschaffing van het minimumloon. Ook wenst de Groep Wilders een verbod op islamitische scholen en een grondwetswijziging waardoor de Antillen geen deel meer uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.

22 Maart
Voormalig wereldkampioen schaken Bobby Fischer (62) arriveert vanuit Japan in de hoofdstad Reykjavik, nadat het IJslandse parlement hem een dag eerder het staatsburgerschap had verleend. Fischer had sinds juli 2004 gevangen gezeten in Japan, na ongeveer drie jaar onopgemerkt in dit land te hebben verbleven. De Verenigde Staten hadden verzocht om zijn uitlevering, omdat Fischer in 1992 een schaakwedstrijd had gespeeld in het voormalige Joegoslavië, tegen welk land op dat moment sancties van kracht waren. Op grond van zijn nieuwe nationaliteit was Japan bereid Fischer naar IJsland te laten gaan.

31 Maart
Verenigde Staten De 41-jarige Terri Schiavo uit Florida sterft, nadat 12 dagen eerder haar kunstmatige voeding was beëindigd. Zij lag al vijftien jaar in coma en had volgens artsen geen enkele kans op genezing. Haar echtgenoot Michael wilde de kunstmatige voeding stopzetten, maar Terri’s ouders verzetten zich hiertegen met hand en tand. Na jarenlang juridisch getouwtrek, grote politieke commotie en het ingrijpen van Florida’s gouverneur Jeb Bush en later diens broer George W., die beiden noodwetten indienden om de euthanasie te verhinderen, oordeelde het federale Hof van Beroep in Atlanta uiteindelijk dat de kunstmatige voeding niet hervat hoefde te worden.