Hoogtepunten maart 2003 betekenis & definitie

4 Maart
In een interview in het tv-programma Nova beschuldigt prinses Margarita koningin Beatrix en de directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Eef Brouwers, van afluisterpraktijken. Ook verwijt zij de koningin en andere leden van het Koninklijk Huis machtsmisbruik.

14 Maart
Koningin Beatrix verricht in Ellewoutsdijk de officiële opening van de Westerscheldetunnel.

17 Maart
De geheimzinnige longziekte, die zich eerder openbaarde in China, Vietnam en Hongkong en die de naam SARS (severe acute respiratory syndrome) kreeg, breidt zich uit. Er zijn patiënten gemeld in Canada, Duitsland, Singapore, Thailand en de Filippijnen. Intussen zijn drie mensen aan de ziekte overleden. Spanje. Het Hooggerechtshof verbiedt de radicale Baskisch-nationalistische partij Batasuna. De partij wordt verdacht onder bevel van de terroristische afscheidingsbeweging ET te staan.

18 Maart
In een spoeddebat over de dreigende oorlog in Irak heeft de Tweede Kamer veel kritiek op het gisteren uitgesproken standpunt van het kabinet om een Amerikaanse aanval op Irak politiek te steunen. PvdA-leider Wouter Bos zegt dat zijn partij geen enkele steun wenst te geven aan een aanval op Irak, en brengt daarmee de lopende formatieonderhandelingen over een CDA–PvdA-coalitie in gevaar. De Amerikaanse president Bush stelt zijn Iraakse collega Saddam Hussein een ultimatum: Saddam krijgt nog 48 uur de tijd om met zijn zoons Irak te verlaten, anders beginnen de VS de oorlog. Het ultimatum wordt door Irak verworpen. De internationale gemeenschap reageert verdeeld. Er bevinden zich thans 250.000 manschappen in het Golfgebied.

20 Maart
De Verenigde Staten, gesteund door Groot-Brittannië, beginnen de oorlog tegen Irak (operatie-Iraqi Freedom) met een serie gerichte raketaanvallen vanaf Amerikaanse oorlogsschepen op doelen in Bagdad, in de hoop op een snelle uitschakeling van Saddam Hussein. Overal in de wereld wordt tegen de oorlog gedemonstreerd.

21 Maart
Amerikaanse en Britse grondtroepen rukken vanuit Zuid-Irak op naar Bagdad en Basra. Het gaat om 60.000 man met meer dan 2000 tanks en andere voertuigen. Ook Australië vecht met 2000 militairen mee in de oorlog. De door de Amerikanen aangekondigde grote luchtoorlog (Shock and Awe) begint met zware raketaanvallen op Bagdad. In totaal worden 1000 kruisraketten afgeschoten. In de dagen hierna houden de bombardementen in volle hevigheid aan.

26 Maart
In Hongkong groeit de paniek over de nieuwe longziekte SARS. Er zijn inmiddels ca. 290 mensen besmet geraakt, onder wie een grote groep scholieren. Meer dan 50 scholen zijn gesloten. De Rolling Stones gelasten hun voor dit weekend in Hongkong geplande concerten af. Wereldwijd zijn thans 53 mensen aan SARS gestorven. Irak/VS. Bij een raketaanval op Bagdad wordt een drukbezochte markt getroffen. Ca. 15 mensen komen om het leven, tientallen raken gewond.

28 Maart
Bij bombardementen op Bagdad wordt voor de tweede keer een drukke markt getroffen. Er vallen ten minste 55 doden en tientallen gewonden.