Hoogtepunten maart 2001 betekenis & definitie

7 Maart
Premier Kok tikt kroonprins Willem-Alexander op de vingers naar aanleiding van diens uitlatingen over de kwestie-Zorreguieta tegenover de Nederlandse pers tijdens een werkbezoek aan New York. Kok verzoekt de prins zich te houden aan de afgesproken ‘radiostilte’.

13 Maart
Na Groot-Brittannië wordt nu ook Frankrijk getroffen door mond- en klauwzeer.Een dag later besluit de Europese Commissie tot een volledig verbod op de export van Frans vee.

14 Maart
De Taliban verklaren dat de vernietiging van twee gigantische in de rotsen uitgehouwen, wereldberoemde boeddhabeelden uit de 4de–5de eeuw in de Bamianvallei is voltooid, ondanks alle internationale protesten. De beelden zouden strijdig zijn met de islam.

15 Maart
Bij drie zware explosies op het olieplatform Petrobras-36 voor de Braziliaanse kust, het grootste olieplatform ter wereld, vallen elf doden. Enkele dagen later zinkt het platform. Zo’n 1,5 miljoen liter olie komt in zee terecht. Groot-Brittannië. Mond- en klauwzeer heeft in Groot-Brittannië epidemische vormen aangenomen. Er zijn nu in totaal 231 gevallen geconstateerd. 132.000 koeien, schapen en varkens zijn op last van de autoriteiten vernietigd. Nederland. Twee kilometer buiten Hoek van Holland verliest een veerboot van de Stena Line twee bestelbusjes en een vrachtwagen.

21 Maart
Minister Brinkhorst van Landbouw deelt mede dat nu ook in Nederland mond- en klauwzeer (MKZ) is uitgebroken. De 60 runderen en 20 schapen van de getroffen boerderij in Olst zijn afgemaakt.

27 Maart
Bij een frontale treinbotsing in het Waals-Brabantse Pécrot komen acht mensen om het leven: de twee bestuurders, twee conducteurs en vier passagiers. Het ongeval is te wijten aan een fout van een van de treinbestuurders, die vanuit Waver was vertrokken zonder op het vereiste groene licht te wachten.