Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten juni 2003

betekenis & definitie

2 Juni
Vanaf de basis Bajkonoer in Kazachstan wordt de eerste Europese ruimtesonde naar Mars gelanceerd. De Mars Express zal de oppervlakte van Mars afspeuren op zoek naar water en sporen van leven.

5 Juni
In de openingszitting van het nieuw gekozen parlement leggen 150 Kamerleden de grondwettelijke eed af. VLD’er Herman De Croo wordt herkozen als voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. VN/Irak. Hans Blix, hoofd van de VN-wapeninspecteurs in Irak, legt zijn laatste rapport voor aan de VN-Veiligheidsraad. Hij trekt de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, de reden voor de VS en Groot-Brittannië om de oorlog te beginnen, in twijfel.

6 Juni
Na een week van protestdemonstraties tegen het bewind van president Mugabe wordt oppositieleider Morgan Tsvangirai gearresteerd op beschuldiging van hoogverraad. Hierop staat de doodstraf.

11 Juni
Bij een zelfmoordaanslag door Hamas op een bus in Jeruzalem komen 16 Israëliërs en de als ultraorthodoxe jood vermomde dader om het leven. Het is een wraakactie voor de poging van Israël Hamas-leider Rantisi te liquideren, gisteren.

17 Juni
Het Gentse gerecht vindt in een kluis in Amsterdam waardepapieren ter waarde van € 21 mln, afkomstig van de vroegere bedrijfsleiders van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Over dat geruchtmakend faillissement loopt een fraudeonderzoek. Wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaart dat de dodelijke longziekte SARS niet langer een bedreiging voor de wereld is.

18 Juni
De politieke crisis tussen België en de Amerikaanse regering bereikt een hoogtepunt wanneer op basis van de genocidewet klachten worden ingediend tegen president Bush en diens vader, de oud-president.

22 Juni
De paarse regeringsonderhandelaars komen overeen de genocidewet af te zwakken. Hierdoor wordt het risico van een klacht voor een Belgische rechtbank tegen een buitenlands staatshoofd sterk verkleind.

30 Juni
In mei en juni was het in India extreem heet, met temperaturen van tegen de 50 graden Celsius.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.