Hoogtepunten juni 2002 betekenis & definitie

3 Juni
In het proces-Van Noppen worden de vier verdachten – uitvoerder Albert Barrez, de tussenpersonen Carl De Schutter en Germain Daenen, en opdrachtgever Alex Vercauteren – door de assisenjury schuldig bevonden aan de moord op veearts-controleur Karel Van Noppen, in februari 1995. De moord op Van Noppen, bekend om zijn strijd tegen de hormonenmaffia, wekte destijds veel beroering. Veehandelaar Vercauteren krijgt levenslang, de drie anderen 25 jaar cel.

7 Juni
Lilian Baels, prinses van Retie en de tweede echtgenote van wijlen koning Leopold III, overlijdt in het kasteel van Argenteuil, op 85-jarige leeftijd. Zij was de stiefmoeder van wijlen koning Boudewijn en huidig koning Albert II.

8 Juni
Prinses Laurentien, de vrouw van prins Constantijn, bevalt in het Bronovo Ziekenhuis
in Den Haag van een dochter. Zij krijgt als roepnaam Eloise. De baby is het eerste kleinkind van koningin Beatrix en prins Claus en vierde in de lijn van troonopvolging.

11 Juni
In Kabul begint de Loya Jirga, de vergadering van etnische leiders, die een nieuwe overgangsregering voor de duur van anderhalf jaar moet voorbereiden. Deze moet een nieuwe grondwet samenstellen, waarna vrije verkiezingen staan gepland.

16 Juni
Minister van Defensie Benjamin ben Eliezer geeft het startsein voor de bouw van een muur die Israël af moet schermen van de Westelijke Jordaanoever, van waaruit bijna alle zelfmoordaanslagen worden ondernomen.

19 Juni
De Verenigde Staten waarschuwen de Verenigde Naties dat zij niet zullen deelnemen aan vredesoperaties tenzij Amerikaanse troepen worden gevrijwaard van vervolging door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

24 Juni
Bij een treinongeluk in de buurt van Msagali, niet ver van de hoofdstad, Dodoma, vallen meer dan 200 doden en 800 gewonden. Het is de ergste treinramp uit de geschiedenis van de Tanzaniaanse spoorwegen.