Hoogtepunten juni 2001 betekenis & definitie

1 Juni
Kroonprins Dipendra vermoordt in het koninklijk paleis te Kathmandu zijn ouders en nog zeven andere leden van de koninklijke familie, en pleegt vervolgens zelfmoord. Gyanendra, de broer van koning Birendra, wordt de nieuwe koning.

8 Juni
De vier Rwandese Hutu’s, onder wie twee nonnen, die betrokken zouden zijn geweest bij de volkerenmoord van Hutu’s op Tutsi’s in 1994 in Rwanda en die in Brussel terechtstaan, worden door een Belgische jury schuldig bevonden en veroordeeld tot straffen van 12 tot 20 jaar opsluiting.

11 Juni
Timothy McVeigh, de dader van de bomaanslag in Oklahoma City in 1995, waarbij 168 mensen om het leven kwamen, wordt geëxecuteerd.

13 Juni
Bij een overval op het Museum voor Schone Kunsten in Gent wordt een aan Rubens toegeschreven schilderij gestolen. Het gaat om Jacht op het Calydonische everzwijn, dat miljoenen waard is, maar onverkoopbaar wordt geacht.

23 Juni
Een aardbeving in het zuiden van Peru, met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter, kost aan meer dan 70 mensen het leven. Vooral de stad Arequipa, bekend om haar koloniale gebouwen en kerken, wordt zwaar getroffen.

28 Juni
Oud-president Milośević wordt door de Servische regering, buiten de federale regering om, overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, waar hij terecht moet staan voor massamoord en misdaden tegen de menselijkheid. Bij zijn eerste voorgeleiding, op 3 juli, noemt Milosevic het tribunaal ‘onwettig’.